01 september 2019 |
0
6

Einde site met dwarse artikelen, foto’s en cartoons

Na bijna 9 jaar valt het doek voor de website halloheusden.nl. Het bestuur van de Stichting HalloHeusden ziet onvoldoende mogelijkheden om de site te laten voortbestaan en heeft besloten om de stichting per 1 september op de heffen. Halloheusden.nl is een onafhankelijk medium, dat duidende en kritische journalistiek nastreeft en daarnaast de burger een platform biedt. De redactie van halloheusden.nl betreurt dit bestuursbesluit en ook het feit dat de poging om een crossmediale samenwerking, met bijvoorbeeld de HTR aan te gaan, niet gelukt is.  

Het bestuur van halloheusden.nl zegt niet over één nacht ijs te zijn gegaan en heeft diverse redenen om per 1 september te stoppen met de stichting. Het noemt: het vinden van nieuwe redacteuren inclusief de broodnodige verjonging, het vinden van een acquisiteur, de verkoop van banners en het moeizaam innen van de gelden en een stagnerend bezoekersaantal. Daarnaast weegt volgens het bestuur ook zwaar dat de huidige eindredacteur (R. Schalken) haar functie per 1 september neerlegt. Niet langer kan en wil het bestuur garant staan voor een goede continuïteit van de Stichting HalloHeusden. Ook vanwege het feit dat ze (de bestuursleden) hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele materiële en immateriële schade. Steeds vaker liggen er namelijk vette rekeningen van bureautjes die claimen dat er auteurs- en beeldrechten geschonden zijn.

Crossmediale samenwerking

Er zijn in de afgelopen periode gesprekken gevoerd met de HTR over eventuele samenwerking, met name ook vanwege het feit dat deze lokale omroep een publieke functie heeft en volgens de wet onafhankelijke journalistiek ‘moet’ bedrijven. Daarnaast is het ook een organisatie die met (professionele) vrijwilligers werkt.

Het moment waarop redactie en bestuur van halloheusden.nl aanklopten bij de HTR voor crossmediale samenwerking blijkt echter ongelukkig te zijn. De HTR zit middenin een proces dat moet leiden tot samenwerking in de regio, tot de regionale omroep De Meijerij. Daar komt nog bij dat Akm Media (Ad Kraamer Music Media) dit jaar gestopt is met (financiële) ondersteuning van de HTR. Dat betekent ook dat er een totaal andere begroting bij de gemeente ingediend is dan in voorgaande jaren, in de orde van grootte van enkele tienduizenden euro’s naar bijna 2 ton. De nieuwe begroting wacht nu op een passend antwoord van de politieke partijen.

Marktconforme kostendekking

Ook de HTR, een organisatie met 50 vrijwilligers, strijdt dus om levensbehoud. Het is begrijpelijk dat er op dit moment weinig gelegenheid en ruimte voor een inhoudelijke discussie over crossmediale samenwerking blijkt te bestaan.

En dat is jammer, want de redactie van halloheusden.nl wil graag doorgaan met het maken van een site die 60.000 unieke bezoekers per jaar telt en alom gewaardeerd en geprezen wordt om de professionele inhoud en uitstraling. De HTR gaat zeer waarschijnlijk de strijd om een marktconforme kostendekking van haar publieke omroep niet winnen. Dus voor inlijving van de website van halloheusden.nl is naast weinig aandacht op dit moment ook totaal geen geld. En een nieuwe eindredacteur voor halloheusden.nl, die voor noppes op professionele wijze wil werken, blijkt niet meer van deze tijd te zijn en is dus ook niet meer te ‘contracteren’.

Toekomst

Kortom, de redactie van halloheusden.nl staat met lege handen en moet zich neerleggen bij het gegeven dat het doek gevallen is. Ergens in het achterhoofd van diverse redactieleden zit nog een luikje met de domeinnaam van HaHe als achtergrond, dat wellicht in de toekomst nog mogelijkheden biedt voor een flitsende en eigenwijze site met heel veel dwarse achtergrondartikelen.

Dank vooral aan de adverteerders in de afgelopen jaren die met banners het mogelijk hebben gemaakt dat we met de redactieleden van halloheusden.nl naam hebben kunnen maken!

Namens de redactie, Rieky Schalken, eindredacteur

1-9-2019 © cartoon Bob Leenders, foto’s Ad van van Kessel

Tot ziens van Ad van Kessel:

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee