Wethouder komt met lege handen naar De Ster

Zomerschool Senioren Gemeente Heusden is een zeer gewaardeerd, jaarlijkse evenement dat ouderen een paar heerlijke zomerweken bezorgt. Een club van doorzetters (volgens SRGH voorzitter Jens Cnossen) die daadwerkelijk bijdraagt aan gezondheid, geluk en minder eenzaamheid bij Heusdense senioren (in de woorden van wethouder Peter van Steen). Echter, als er niet gauw meer, liefst jongere, vrijwilligers en structurele financiële ondersteuning van de gemeente (want ze verdienen het! vinden de 55 plussers) komen, dreigt de Zomerschool te verdrinken in zijn eigen succes.

Grijs maar droog
Maandag 15 juli, in drommen komen de mensen aan bij De Ster in Nieuwkuijk, waar ze hun fietsen, goed bewaakt door de kleindochters van Jeanne van den Akker, achterlaten in een speciaal vak. De lucht is grijs, maar het zal de rest van de dag droog blijven. In de vroege ochtend is er door de mensen van de Zomerschool al veel werk verricht. Stoelen opgehaald en geplaatst, broodjes gesmeerd, ballonnen opgeblazen, inschrijftafels ingericht. Zo’n 235 gasten en deelnemers aan de fietstocht melden zich en zoeken een plaatsje in de zaal. Vol verwachting klopt hun hart en ons kent ons. Koffie en thee worden rondgedeeld en er zijn schalen met heerlijke petitfours.

 

Sprekers
Natuurlijk zijn er ook sprekers vandaag, dat hoort bij de viering van een tweede lustrum. Voorzitter Ad Dekkers neemt uitgebreid de tijd voor het verwelkomen van genodigden, sponsoren, vrijwilligers van Woonveste, eigen vrijwilligers etc. en meldt tussen de bedrijven door dat de mini gebakjes zijn aangeboden door bakkerij Vermeulen/Den Otter. Applaus uit de zaal!

Jubileumboekje
Jens Cnossen, voorzitter Seniorenraad, neemt het over. Het feliciteert de vrijwilligers van de Zomerschool met hun jubileum en met de behaalde successen. Ook wijst hij op de vele inschrijvingen waardoor activiteiten opvallend vaak overboekt zijn en noodgedwongen lange wachtlijsten zijn aangelegd. Dank aan alle ondernemers, sponsoren en maatschappelijke organisaties die als steunpilaren onmisbaar zijn. Hij durft zelfs voorzichtig al 10 jaar vooruit te kijken. Voor hij het spreekgestoelte verlaat mag hij het jubileumboekje ontvangen dat door Ria de Folter en Ankie van Agtmaal is samengesteld. Deelnemers zullen het boekje, waarin ook de fietsroute door alle kernen van de gemeente is opgenomen, ontvangen bij vertrek uit De Ster.

Warm gevoel
Met veel belangstelling luisteren de aanwezigen naar de uitleg van voorzitter Ad over het ontstaan van de Zomerschool en de groeiende belangstelling. Hij maakt met enkele voorbeelden duidelijk hoeveel administratie, mail- en telefoonverkeer er nodig is om steeds alles in goede banen te leiden. Maar ook dat het, in de woorden van Jeanne van den Akker, veel voldoening geeft en een warm gevoel om iets voor ouderen te kunnen betekenen. Vooral als het telkens weer lukt om problemen of tegenvallers in het programma, vaak dankzij de welgemeende medewerking van de aanbieders, op te lossen. Een prachtig boeket voor haar en voor Ineke van Baardwijk, de enige die echt met de computer kan omgaan, is dan ook wel verdiend.

Tegenvaller
Dan zijn alle ogen gericht op wethouder Peter van Steen. Zal hij namens de gemeente een daadwerkelijk bewijs van waardering en steun komen aanbieden. Hij heeft het over: een flinke prestatie, een prachtig voorbeeld hoe de Zomerschool met minimale kosten, chapeau!, elke zomer weer zoveel te bieden heeft aan de Heusdense senioren. Hij benadrukt dat ook de gemeente inzet op goede voorzieningen voor ouderen, extra aandacht voor eenzaamheid en iedereen mee laten doen. Hij wenst allen vandaag een fijne dag en een geslaagde Zomerschool en…..vertrekt vervolgens met lege handen. Een leuke cadeau-cheque voor de jarige zou toch echt wel op zijn plaats geweest zijn. In de pauze is de verbazing hierover onder de aanwezigen merkbaar.

Verrassingen
Het middagprogramma bestaat voor ruim 200 deelnemers uit een fietstocht door alle kernen van de gemeente. Overal is er voor iedereen een verrassing tegen inlevering van een bon, zodat het onmogelijk is om last te krijgen van de hongerklop. Fruit, hartige hapjes, een worstenbroodje of een ijsje, om er maar een paar te noemen, worden gretig en dankbaar in ontvangst genomen. Als vrijwilliger in het Bezoekerscentrum help ik met het beantwoorden van vragen over de gemeente en geef ik de volgende letter van een puzzelwoord. De mensen zijn enthousiast en genieten zichtbaar. Een geslaagd initiatief van de Zomerschool, helaas met nogal wat schoonheid c.q. communicatiefoutjes, maar dat mag de pret niet drukken. In ieder geval is vandaag op een bijzonder feestelijke en tot in de puntjes georganiseerde manier het spits afgebeten van Senioren Zomerschool 2019.

15 juli 2019 (c) Tekst en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

    […] Wethouder komt met lege handen naar De Ster […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee