JUL 21
Wanneer:
10:00
Wie:
NMV gemeente Heusden
Wat:
Wandeling Landgoed Steenenburg (Land van Ooit)
Waar:
Verzamellocatie is Kasteellaan (beukenlaan)

Wandeling Landgoed Steenenburg (Land van Ooit)

De gemeente heeft grootse plannen met Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit: bouwen van woningen, aanleggen van ontsluitingswegen, kappen van monumentale bomen en ‘achterstallig onderhoud’ plegen. Al deze ontwikkelingen zullen grote gevolgen hebben voor het landgoed. Op zondag 21 juli geeft gids Fons van Dijk uitleg over het gebied, en over de plannen die de gemeente er mee heeft. De wandeling begint om 10.00 uur; verzamellocatie is begin van de Kasteellaan (beukenlaan). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Graag aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Het Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit, is de groene buffer tussen Drunen en Nieuwkuijk, en heeft grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde. De resten van een voormalig landgoed met daarop het kasteel d‘Oultremont, vormen het hart van het gebied. Het oudste deel van het kasteel stamt nog uit de vijftiende eeuw.

Een parkachtig aangelegde tuin met waterpartijen en een lanenstructuur lag rond het huis. Oorspronkelijk liepen de lanen vanaf de Heidijk tot aan Elshout. Binnen die lanenstructuur lagen bos en agrarische gronden. Het landgoed heeft nog steeds twee lanen: een lange, noord – zuid gericht (Kasteellaan) en een korte oost – west gericht, met op het snijpunt het kasteel. De brede oprijlaan is aan weerszijden voorzien van twee rijen beuken en linden.

Deelname aan de wandeling is gratis en op eigen risico. Het dragen van stevige schoenen wordt aangeraden.

‘t Kasteel in de Poort van Heusden ten tijde van de opheffing van het Land van Ooit

14-7-2019 © tekst NMV gemeente Heusden, foto’s Annie van Bokhoven

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee