JUL 25
Wanneer:
19:00
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
wandeling ‘Landgoed PAX’
Waar:
start parkeerterrein van Restaurant-café ‘Het Oude Tramstation’

Wandeling ‘Landgoed PAX’ te Elshout

Op donderdag 25 juli houdt heemkundekring Onsenoort voor een tweede maal vanuit Elshout een 5km. lange wandeling naar en door het ‘Landgoed PAX’ gelegen tussen Elshout en Oudheusden. De wandeling is onder leiding van Toon Groot en op het landgoed zal Hans Weijers een uitleg geven. Het vertrek is om 19.00 uur bij het parkeerterrein van Restaurant-café ‘Het Oude Tramstation’, Heusdenseweg 16 te Elshout. Kledingadvies: draag bedekkende kleding en wandelschoenen of laarzen.

‘Landgoed PAX’ is een jungle in miniatuur, is ruim 30 hectare groot en is van oorsprong een griendgebied. Een griend kun je zien als een akker in het water. Hier worden alleen geen groenten maar wilgen verbouwd. Omdat er geen vraag meer is naar wilgenhout, zijn de grienden verwilderd of omgezet in populierenbos.

Door de aanplant van es en zomereik is het bos veelzijdiger geworden. Daaronder schieten spontaan struiken op als vlier en meidoorn. Het moeilijk toegankelijke gebied is een veilige broedplaats voor roofvogels als ransuil en torenvalk. En in het vroege voorjaar is overal het gekrakeel van blauwe reigers te horen, die hier een kolonie hebben. In dit kleine natuurgebied ligt nog een oude eendenkooi verscholen en broedt er sinds een tiental jaren een ooievaarskoppel.

De rode poort aan de weg van Elshout naar Oudheusden, de toegang tot het ‘Landgoed PAX’. Foto Ad Hartjes

 

23-7-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee