02 juli 2019 |
%
0

Glorie en rampspoed in de wielersport

Oud-renners van de Vlijmense wielerclub De Zwaluw over Olympia’s Tour in 1959, de Tour de France die zaterdag 6 juli van start gaat, het metier van ploegleider, doping en overbelasting van het hart en de toegenomen mondigheid van renners, kwamen allemaal aan bod in de zevende editie van het Wielercafé Vlijmen. Momenteel zit Nederland goed in de sterke wielrenners, volle bak met liefhebbers dus maandag 1 juli in de kantine van Vlijmense Boys.

De apotheek

Oud-wielrenners Bart van de Ven, Huub Zilverberg, Nico Walravens en Ab Sluis blikten terug op hun carrière, onder andere op de succesvolle Olympia Tour van 1959. “We waren echte amateurs, trainden ’s avonds na het werk”, vertelde Van de Ven. Er was geen geld, maar dankzij een sponsor konden de renners toch deelnemen aan deze klassieker en met goed gevolg. Huub Zilverberg die reed met een versnelling 52-14 won het eindklassement, Bart van de Ven het sprintklassement en gezamenlijk wonnen ze het ploegenklassement. Nico Walravens kende nog een kort bestaan als prof.  “Ik had het wel gezien, zoals er gefietst werd, de aardigheid ging er snel af. Ab Sluis had destijds maar één doel, deelnemen aan de Olympische Spelen, wat ook nog lukte. Ook hij probeerde het een korte tijd als prof in de Franse ploeg van Jacques Anquetil. “Als we nauwelijks de grens met Italië over waren, dook de hele ploeg gelijk de apotheek in.” Zijn avontuur duurde een paar maanden, want ook hij was “er snel klaar mee”. Het leek erop alsof iedereen in die periode gebruikte. Alom klonk gelach bij de anekdote over de vraag aan een oud-wielrenner: “Hedde gij ooit doping gebruikt”, en daarna de wedervraag: “Wè denkte gij nou zelf”?

Rampspoed

Doping werd ook in verband gebracht met problemen rondom de gezondheid van wielrenners. Er bestond in dit wielercafé ook aandacht voor de in het voorjaar aan een hartstilstand overleden wielrenner Robbert de Greef (27) en de onlangs overleden oud-amateur wielrenner Giel van der Sterren, die een hersenbloeding kreeg. Schrijver en publicist Jace van de Ven, in het zwart gekleed vanwege een begrafenis eerder op de dag, koos voor een treurige column uit zijn laatste bundel waarin hij de rampspoed in het wielrennen op literaire wijze beschreef. “Glorie en rampspoed liggen nergens zo dicht bijeen als in de wielersport en het is de rampspoed die mij langer bijblijft dan de glorie.” Wielrenners zijn volgens hem mensen die spreken met hun benen in plaats van met hun hart. “Er zijn nogal wat wielrenners die er zelf een eind aan maken”.

Verweesd onderdeel

Door speaker Ad Boelen werden ze aangekondigd als “samen een stel”. Het Schijndelse koppel Pauliena Rooijakkers en Ronan van Zandbeek. Pauliena, die het nog lastig vindt om in een peloton te rijden, maakt sinds dit jaar deel uit van team CCC, een Poolse hoofdsponsor en naamgever. Onder andere Marianne Vos koerst voor deze formatie. “We hebben onlangs nog het NK gereden en er alles aan gedaan om voor de overwinning te rijden”.  Partner Ronan, vorig jaar nog Nederlands Kampioen Tijdrijden, heeft de amateurstatus aangenomen. “Ik fiets nu puur voor mijn plezier, zit op de mountainbike en doe aan strandraces. Een leuke hobby”. De rollen zijn nu omgedraaid en Ronan vertelde zijn ervaring in het profwielrennen op de weg te gebruiken om zijn partner te ondersteunen. Gespreksleider Henk Mees uitte zijn ongenoegen over het feit dat het vrouwenwielrennen, ondanks het succes in de afgelopen jaren, bij de NOS nog steeds “een verweesd onderdeel” blijft.

Rijden in het geel

Mike Teunissen verruilde begin dit jaar de ploeg van Sunweb in voor Jumbo Visma. “Een goede keus om te vertrekken bij Sunweb”, vindt hij. “We hebben dit voorjaar twee etappekoersen gewonnen”. Teunissen gaat een belangrijke rol spelen in de Tour de Fance bij het in positie brengen van sprinter en klassementrijder Dylan Groenewegen. Op de vraag of ze die eerste of tweede dag al de Gele Trui kunnen pakken, antwoordde hij gevat: “We rijden al het hele jaar in het geel”. Het vooraf plannen van een aantal acties is volgens hem: “Lang niet altijd de beste optie voor een succesvolle wedstrijd. Er zitten weinig sprintritten in deze Tour, dus het wordt nog een hele uitdaging om Dylan in stelling te brengen.” Het is wel zijn droom om er iets moois van te maken. Bij de Jumbo Visma-ploeg, met Merijn Zeeman als architect, krijgt hij meer uitdaging dan bij de Sunweb-ploeg.

Ervaringen van ploegleiders

Arthur van Dongen en Jeroen Blijlevens, respectievelijk ploegleiders van Sunweb en de vrouwenploeg CCC zijn beiden als jong talent begonnen bij wielerclub De Jonge Renner. In het Wielercafé vertelden ze over hun strategie, ervaringen en wat er allemaal komt kijken bij het ploegleiderschap. Volgens Van Dongen, één van de vier ploegleiders bij de Tour, staat er geen vervanger paraat voor Tom Dumoulin. “We kunnen niet voor het klassement rijden en gaan een andere beleving hebben. We proberen ritten te kapen en gaan voor de ploegentijdrit.” Over de geluiden dat Dumoulin het niet meer zo goed naar zijn zin zou hebben bij Sunweb, zei Van Dongen dat er “nog voldoende vertrouwen is”. De overgang van Mike Teunissen naar Jumbo Visma zei hij “jammer” te vinden.

Jeroen Blijlevens kreeg vragen over het verschil tussen vrouwen- en mannenwielrennen. Wie denkt dat het vrouwenwielrennen “een theeclubje” is, heeft het volgens Blijlevens volkomen mis. “Ze gaan voor het hoogst haalbare en zetten zich nog meer in dan mannen. Er zijn wel verschillen, maar met vrouwen is heel goed te werken.”

Danny Nelissen, voormalig profwielrenner in onder andere de ploeg van de Rabobank en nu wielercommentator bij de NOS, vindt dat in tegenstelling tot het verleden wielrenners tegenwoordig veel vaker frank en vrij de pers te woord staan. De ploegleiders: “Renners zijn mondiger geworden, dat verschijnsel doet zich in de maatschappij ook voor.”

2-7-2019 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee