JUL 16
Wanneer:
19:00
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
Dorpswandeling Nieuwkuijk
Waar:
Vertrek bij de Emmamolen

Dorpswandeling Nieuwkuijk door HKK Onsenoort

Door heemkundekring Onsenoort wordt dinsdagavond 16 juli in Nieuwkuijk een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 19.00 uur bij de Emmamolen. Tijdens de twee uur durende wandeling vertelt Henk Roestenburg op een aantal vertelpunten wat in de vorige eeuw er zoal in Nieuwkuijk veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek ‘Dorpswandeling Nieuwkuijk & Onsenoort’.

Tijdens de wandeling vertelt Henk Roestenburg over het Nieuwkuijkse bedrijf Van Mol Pauwels. Dat de geschiedenis van het bedrijf is begonnen met de komst van de Belgische bakkersknecht Pieter Pauwels in 1817 naar Nieuwkuijk. Pieter komt dan in de bakkerij van zijn pas overleden oom Bartholomeus Daelmans, die in Nieuwkuijk ook burgemeester was. In de loop der tijd heeft Pieter een bakkerij, een kruidenierswinkel, een herberg en verwerft in de omgeving vele grondpercelen. Zijn dochter Nellie zet in 1880 het bedrijf voort, trouwt met Hieronymus van Mol uit Dussen en zij beginnen een graanhandel. Na diens overlijden in 1898 begint weduwe Nellie met een groothandel in grutterswaren, koloniale waren en comestibles. In 1935 wordt dat het bedrijf N.V v/h Wed. H.L. van Mol-Pauwels en de merknaam wordt ‘In het Land van Belofte’. Zoon André heeft er de dagelijkse leiding. In dat jaar sluit het bedrijf zich als 15e groothandel aan bij het Vrijwillig Filiaal Bedrijf De Spar en wordt ‘De Spargroothandel voor Oost-Brabant’. Het bedrijft groeit enorm en komt, na het overlijden van André van Mol in 1945, onder leiding van Piet van Mol en Jo van der Heijden. Uitbreiding van het bedrijf in de gemeente Vlijmen lukt niet, waardoor het bedrijf in 1956 naar ’s-Hertogenbosch verhuist.

Foto uit 1904 toen in de Nieuwkuijksestraat, ter hoogte van de huidige Van Schuppenstraat, twee rijstallen stonden, in eigendom van Pieter Pauwels. Deze zijn gebouwd nadat in 1845 de Provinciale Klinkerweg was aangelegd. Links is de tramrail ook nog zichtbaar. Collectie Nico de Bonth

Uitgelichte foto: foto uit 1949 van de Nieuwkuijksestraat met rechts de magazijnen van Van Mol-Pauwels en de watertoren. Op deze plaats begint nu de Van Schuppenstraat. Links is het kantoor van dat bedrijf, gebouwd als één van de rijstallen. Collectie Nico de Bonth

8-7-2019 (c) tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee