De kunst van het mogelijk maken

Je hoort de mogelijkmakers op het gemeentehuis denken dat het komkommertijd is en er daarom aandacht besteed wordt aan zaken als openbaar groen en het plantsoen. Het klopt, het is inderdaad komkommertijd, in onze moestuin tieren de komkommerplanten welig, maar er wordt wel onderhoud gepleegd. Dat geldt niet voor het openbaar groen op diverse plekken in onze buurt, daar is sprake van totaal onfatsoen.

 

Onkruid bestaat volgens de deskundigen niet. Laten we het daarom maar ongewenste plantengroei noemen, die het plantsoen van de straat in Vlijmen met de naam De Box al sinds de droogte van vorig jaar behoorlijk ontsiert. Dode rododendrons zijn er overwoekerd door allerlei woekeraars die hun naam eer aan doen. Kennelijk heeft het niets met de bekende bezuinigingen op het openbaar groen te maken, want in de rest van De Box is wel opruiming gehouden door de plantsoenendienst. Waarom dan dit perk al bijna een jaar met rust gelaten wordt, is onbekend. Het is een armoedig en troosteloos beeld dat meer past bij een achterbuurtje en niet in een nette woonwijk met de naam Mondriaan. Beste mogelijkmaker uit de sector Groen, dit perk in De Box vraagt dringend om aandacht.

Wie de kruising oversteekt richting Nieuwkuijk, ziet op de Wolput nog meer slecht onderhouden openbaar groen. Bij de ingang naar één van de meest duurzame wijken van Nederland, het Geerpark, worden de plantjes aan weerzijden van de weg steevast platgereden, omdat de fietsers de kortste weg kiezen. En dat blijkt echt niet alleen schooljeugd te zijn, maar ook scootertjes en bromfietsen laten hun sporen na. Gratis tip voor de groene mogelijkmaker: ‘Netjes wordt het om in plaats van plantjes deze vakken te voorzien van straatstenen, met een afwijkende kleur van het rode fietspad’.

Nou ligt het openbaar groen tussen de parkeervakken aan de noordzijde van deze straat er al een flink aantal jaren zeer mistroostig bij. De tip om deze vakken te bestraten met grasstenen, uitgezonderd de plekken waar een brandkraan zit, is kennelijk nooit doorgekomen. Een ambtenaar (mogelijkmaker) van de gemeente vertelde dat als er veel klachten binnenkomen er wel iets aan gedaan kan worden. Die verwaarloosde perkjes, met elk een boom en soms nog het restant van wat eens een struikje was, liggen er al zo lang mistroostig bij, dat de bewoners gaan denken dat het zo hoort. Ze wennen aan het stuifzand. Maar de staat van onderhoud van het openbaar groen is echt ‘prut’ op dit stukje Wolput.

Het zal niet alleen in medialand komkommertijd zijn, maar ook op het gemeentehuis, waar de meeste mogelijkmakers met vakantie zijn. Maar er zijn natuurlijk altijd enkele achterblijvers die op de winkel passen en aan hen een vriendelijk verzoek om bovenstaande vergeten stukjes groen hoog op de prioriteitenlijst van de plantsoenendienst te zetten. Daarmee doen ze een hoop burgers een groot plezier. En welke mogelijkmaker wil dat nou niet?

16-7-2019 Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel   

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee