Alles voor de eenzame consument?

Dat vroeg ik me onlangs af toen de familie Van Eerd van de Jumbo uit Veghel een kletskassa en kletskoffiehoek in de supermarkt op het Plein in Vlijmen opende, met het doel om de eenzaamheid in Vlijmen te bestrijden. Het bewoog zelfs een CDA-minister om de supermarkt met een bezoek te vereren. Waar draait het nu om: ‘Alles voor Mekaar’, ‘Alles voor de Gemeente’, ‘Alles voor de Jumbo’ of ‘Alles voor het CDA’?

De twee initiatiefnemers van ‘Alles voor Mekaar”’ willen beroepshalve (betaald) vrijwilligers en eenzame mensen aan elkaar koppelen, vraag en aanbod bij elkaar brengen. Daarvoor zien ze onder andere mogelijkheden in de supermarkt, immers eenzame mensen, die vaak om een praatje verlegen zitten, doen ook boodschappen.

Nou schijnen de initiatiefnemers van ‘Alles voor Mekaar’ lid te zijn van plaatselijke politieke partijen die deel uitmaken van het college. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er sprake is van het aan elkaar koppelen van eenzaamheid, cliëntisme en subsidieverlening. Het zal wel toeval zijn.

Niet alleen de plaatselijke politiek speelt een bescheiden rol in het verwerven van de gunst van de eenzame consument, ook de landelijke. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) kwam in het kader van de bestrijding van de eenzaamheid speciaal naar Vlijmen om het initiatief van ‘Alles voor Mekaar’ te ondersteunen. Hartstikke nobel van De Jonge om De Eenzame Oude in de koffiecorner van een Vlijmense supermarkt te komen ondersteunen. Misschien is het wel een strategische zet in de (toekomstige) confrontatie met Hoekstra om het leiderschap. Alles voor het CDA?

Vlijmen-dorp heeft twee Jumbo’s, het verschil zit kennelijk niet in het assortiment, maar in het type consument. De Jumbo-supermarkt op het Plein in Vlijmen heeft een koffie-corner en een kletskassa, twee trefpunten van en voor de eenzame mens. In de koffiecorner wordt hij/zij door ‘Alles voor Mekaar’ benaderd met de vraag of hij/zij hulpverlening wil. Het is een prima initiatief voor mensen die er behoefte aan hebben. Een paar honderd meter verder staat ook een Jumbo-supermarkt, op de Oliemaat, voor de consument die niet van kassakletskousen, koffiecorners met eenzame ouderen en/of politiek cliëntisme houdt. Vreemd dorp Vlijmen.

 

15-7-2019 © tekst Rieky Schalken, foto’s HTR

Vorige
Volgende
Reacties

    Dit alles heeft niks te maken met kletskassa of koffiehoek. Vele ouderen durven gewoon niet meer naar de winkel, is ook veel te gevaarlijk met wat er rondloopt. Ja ook in de Gemeente Heusden is dat jammer genoeg het geval. Doe daar maar wat aan als Gemeente en pak de raddraaiers binnen onze Gemeente maar eens aan met harde hand en niet het soft beleid wat er nu is. Mari Knippels

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee