JUN 22
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
Werkgroep Sterrenkunde Heusden
Wat:
Zonnemiddag
Waar:
Abdij Marienkroon Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk

Zonnemiddag bij de Abdij in Nieuwkuijk

De Werkgroep Sterrenkunde Heusden organiseert op zaterdag 22 juni a.s. van 13.00 tot 17.00 uur een Zonnemiddag. In het teken staat de dichtstbijzijnde Ster bij de Aarde de ZON.
Niet bij iedereen is bekend dat de Zon een Ster is. Een ster wordt vaak geassocieerd met een klein lichtpuntje dat je in de nacht bij helder weer aan de hemel ziet. Op het nieuwe logo van de WSH staat de ZON afgebeeld met als achtergrond het donkere heelal met Sterren. Met een vergrootglas is nog net Nederland te ontdekken dus ook Heusden. Bij helder weer wordt er met diverse Zonnetelescopen naar de ZON gekeken.
Er wordt uitgelegd hoe deze telescopen werken en wat er te zien is op de Zon, o.a. Zonnevlammen en Zonnevlekken. In de Heemkunde unit wordt nader ingegaan op allerlei bekende maar vaak juist onbekende weetjes van de ZON. Van Zonnewijzers wordt de werking uitgelegd. En men leert zelf een zonnewijzer in elkaar te zetten. Een bekend fenomeen is de Zonsverduistering ook wel Eclips genoemd.
Door leden van de Sterrenwacht Halley te Heesch werden diverse expedities naar de Zonsverduistering georganiseerd. In een film zijn hun belevenissen en beelden van de diverse Zonsverduisteringen te zien.
Behandeld worden de reizen naar Mexico, Zimbabwe en China. In Zonneobservatoria wordt de ZON continue bekeken door wetenschapper in de sterrenkunde of Astronomen. In een presentatie komen diverse observatoria aan bod met de tot nu toe bekende wetenswaardigheden. Let op, kijk NOOIT met het Blote oog naar de ZON.
Voor deze Zonnemiddag worden speciaal daarvoor ingerichte telescopen opgesteld, zodat je zonder gevaar voor oogbeschadigingen, onder deskundig advies, naar de ZON kunt kijken.

Iedereen is van Harte Welkom op het terrein en de Heemkunde unit van de Heemkundekring Onsenoort
Abdij Marienkroon Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk. De toegang is Gratis.
De WSH komt elke tweede maandag van de maand om 19.30 uur samen bij de Heemkunde-unit.
Volg ons op de Website www.WSH-Heusden.nl of op Facebook,

René Esser
Lid Heemkundekring Onsenoort
Voorzitter WSH

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee