JUN 20
Wanneer:
19:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
Wandeling ‘Landgoed PAX’
Waar:
Restaurant-café ‘Het Oude Tramstation’, Elshout

Wandeling ‘Landgoed PAX’ te Elshout

Op donderdag 20 juni houdt heemkundekring Onsenoort vanuit Elshout een 5 km. lange wandeling naar en door het ‘Landgoed PAX’ gelegen tussen Elshout en Oudheusden. De wandeling is onder leiding van Toon Groot en op het landgoed zal Hans Weijers een uitleg geven. Het vertrek is om 19.00 uur bij het parkeerterrein van Restaurant-café ‘Het Oude Tramstation’, Heusdenseweg 16 te Elshout.

Landgoed ‘PAX’ is een jungle in miniatuur, is ruim 30 hectare groot en is van oorsprong een griendgebied. Een griend kun je zien als een akker in het water. Hier worden alleen geen groenten maar wilgen verbouwd. Omdat er geen vraag meer is naar wilgenhout, zijn de grienden verwilderd of omgezet in populierenbos.

Door de aanplant van es en zomereik is het bos veelzijdiger geworden. Daaronder schieten spontaan struiken op als vlier en meidoorn. Het moeilijk toegankelijke gebied is een veilige broedplaats voor roofvogels als ransuil en torenvalk. En in het vroege voorjaar is overal het gekrakeel van blauwe reigers te horen, die hier een kolonie hebben. In dit kleine natuurgebied ligt nog een oude eendenkooi verscholen en broedt er sinds een tiental jaren een ooievaarskoppel. Kledingadvies: draag bedekkende kleding en wandelschoenen of bij nat weer laarzen.

De rode poort aan de weg Elshout naar Oudheusden, de toegang tot het ‘Landgoed PAX’. Foto Ad Hartjes

Uitgelichte foto: overzichtsfoto van de vijver met de prachtige beuken met hun afhangende takken. Foto Ad Hartjes

9-6-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee