23 juni 2019 |
0
0

Tropische Landmarkt bij Hart voor Haarsteeg

Op het pleintje voor de Lambertuskerk hield de stichting Hart voor Haarsteeg haar 1e Landmarkt. En met succes, want er heerste zondagmiddag 23 juni een gezellige sfeer in tropische warmte. Volgens Xandra van de organisatie is de Landmarkt beslist geen rommel- of brocantemarkt, maar een kruising tussen een Landschapsfair en een markt met streekproducten. “Het is ook een markt voor mensen uit Haarsteeg en directe omgeving, die iets kunnen, iets maken, iets hebben of iets waar ze trots op zijn.” En dat bleken er best veel te zijn: “echt Haarsteegs”.

De stichting Hart voor Haarsteeg hoeft volgens Xandra geen geld aan deze Landmarkt te verdienen. “Het is echt niet zo dat we binnenlopen. Alleen de kraamhuur moeten de deelnemers betalen. Voor koffie en thee zorgt de kerk, waar deze middag ook drie keer een rondleiding wordt gegeven en de gerestaureerde Statieweg bewonderd kan worden. We organiseren dit voor de gezelligheid en hebben geprobeerd om rekening te houden met andere evenementen en een gunstige tijd uitgezocht.” De pr vooraf kan volgens haar beter en is een aandachtspunt voor komend jaar. Zoiets moet ook groeien.

Religieuze parafernalia

En gezellig werd het deze middag. Goede handel ook voor bijvoorbeeld Marie van de Middelhaai uit Vlijmen, met onder andere aalbessen: ’t Is Wir Zo Wèèd Beziëntèèd’ en in de loop van de middag ook zang. De Nieuwkuijkse stichting Honsoirde hield winkelopruiming. Anni van Dal: “Het winkeltje van Honsoirde heeft inmiddels een metamorfose ondergaan. Vanaf september zullen op zondagen in de cultuurtoren weer nieuwe tentoonstellingen te bezichtigen zijn, ‘t winkeltje is dan ook open. Daar kun je terecht voor grotere en kleinere cadeautjes die een link hebben naar kunst en ambacht. Loop gerust eens binnen”, aldus deze enthousiaste styliste. Hopelijk hebben de religieuze parafernalia voldoende opgebracht om de flitsende start van het gerenoveerde winkeltje te bekostigen. De link tussen de antieke kinderwagen die in de kraam van Honsoirde te koop stond en abdij Mariënkroon was uw verslaggeefster niet helemaal duidelijk, maar dat terzijde.

Agrarisch accent

Diverse kramen ook op deze markt met handwerkclubs en particulieren die fraai naai-, haak- en breiwerk voor een schappelijk prijsje te koop aanboden, of die reclame maakten voor hun creatieve activiteiten, zoals De Ark in Haarsteeg. Arold van der Aa met Tijdloze Wet Plate Fotografie toonde er zijn vakmanschap, evenals Frans van Halder, maar dan op het gebied van mandenvlechten en het beheer van de Eendenkooi Sompen en Zooislagen. Van Halder is de opvolger van kooiker Job van Bijnen en al 3 jaar drukdoende met zijn jachtdiploma. Belangstellenden konden zich deze middag opgeven voor een rondleiding door de eendenkooi in 2020.

De Jeu de Boules Club presenteerde zich op bescheiden wijze, evenals Focolare en andere verenigingen en stichtingen zoals organisator Hart voor Haarsteeg zelf. Haarsteeg zou Haarsteeg niet zijn als de markt geen agrarisch accent zou hebben. Speciaal daarvoor stonden er stevig gepoetste antieke tractoren te pronken rondom het marktterrein. Veel muziek ook deze middag, maar wie dacht dat de ronkende quads en motoren die in het begin met veel kabaal het marktterrein passeerden onderdeel van het programma waren, had het finaal mis. Het was een niet gepland bezoek van een club die niets van doen had met deze succesvol verlopen landmarkt, waarop de organisatie tevreden kan terugkijken.

23-6-2019 tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee