Goedemorgen Nieuwkuijk trekt vierhonderd ontbijtgasten

Als die tent er toch wordt neergezet, kunnen we dan niet iets leuks doen voor de mensen van Nieuwkuijk? Ja, dat bleek te kunnen en vandaag was het feestje compleet met gasten uit heel het dorp, waaronder een kleine honderd kinderen. Vier keer zoveel Kuijkers als de organisatie had gehoopt.

Dit weekend is het Kringgildedag van de Kring Maasland in Nieuwkuijk. Veel van de activiteiten vinden plaats op de Skeelerbaan waar onder meer een enorme feesttent wordt neergezet. Buurt Bestuurt Nieuwkuijk kwam op het idee om hieraan een dorpsontbijt te koppelen. Zes weken later staat er inderdaad een volgeladen buffet klaar midden in de vrolijk versierde tent. Lopend, op de fiets en zelfs in de rolstoel gekomen, druppelen de deelnemers binnen. Aan de zijkant van de tent is een kinderbuffet ingericht, met speciale gezonde lekkernijen voor het meegekomen grut.

Nieuwkuijks volkslied
Om 9.00 precies opent Susan van Dijk met een korte toespraak. En nadat uit volle borst het Nieuwkuijks volkslied is meegezongen, ten gehore gebracht door Paula van Buul en haar persoonlijke begeleider op gitaar, pakken de eerste aanwezigen hun bordje en beker om hun honger te gaan stillen. Dat Susan had voorgesteld om tafel voor tafel aan te schuiven kan niet voorkomen dat al gauw ook andere tafels een tweede rij vormen bij de uitgestalde heerlijkheden. Aan alles is gedacht. Diverse soorten brood, broodjes, beschuiten en krentenbollen, heerlijk hartig en zoet beleg, een gekookt eitje, fruit, koffie, thee, melk en sinaasappelsap en zelfs yoghurt met muesli. Het zelf moeten snijden en smeren van de broodjes zorgt voor enige vertraging, maar och, in de wachtrij is het ook gezellig.

Overweldigd
De dames en heren van het ontbijtteam mogen trots en tevreden zijn. Iedereen is te spreken over de geweldige organisatie. “We zijn echt overweldigd door de vele mensen die zich aanmeldden” vertelt Susan. “We hadden afgesproken dat het door zou gaan bij 100 deelnemers” lacht Fried van de Water “maar dat het zo storm zou lopen, dat hadden we niet kunnen denken”. Nee, ze hebben niemand lastig gevallen om sponsoring. De vier euro die per persoon betaald moest worden, bleken voor niemand een probleem en er werden goede afspraken gemaakt met bakkers en andere ondernemers. Zo mag alles wat niet geopend is, weer teruggebracht worden naar de Jumbo.

Fijn da ge d’r waart!
Volgend jaar weer? Daar moet nog eens goed over nagedacht worden, want dan staat die tent er natuurlijk niet. Maar het gonst onder de enthousiaste eters, dit is echt voor herhaling vatbaar. Als de bordjes leeg zijn, blijven veel mensen nog even hangen. Het is zo gezellig en je praat bij met mensen die je al een hele tijd niet gezien hebt. Maar om 10.30 moet de tent echt leeg, dus “graag alles even op de hoeken van de tafels” vraagt Susan. Bij de uitgang staat voor iedereen nog een bloem klaar, als herinnering aan deze mooie ochtend, met een kaart waarop te lezen valt: Fijn da ge d’r waart! En da ge bedankt zet, da witte, zou ik eraan toe willen voegen, met een diepe buiging erbij voor Mirella van den Berk, Brenda van Dijk, Susan van Dijk, Ron van Helvert, Marielle van der Lee, Suzan Pullen van Fried van de Water.

29 juni 2019 © tekst en foto’s Annelies van der Sanden 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee