JUN 10
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
Heemkundekring Onsenoort
Wat:
expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’
Waar:
kasteeltoren van Mariënkroon

Expositie ‘Mandenmakerij van Vlijmen’

Maandag 10 juni (2e Pinksterdag) is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De Traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering. Op deze middag zal ook mandenmaker Arie Versteeg uit Wijk en Aalburg in de La Courtzaal van de kasteeltoren weer aanwezig zijn om het mandenmaken te demonstreren en vragen van bezoekers te beantwoorden.

Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij. De export van manden, al of niet gevuld met groenten en fruit, naar Engeland zorgde voor een grote bloei, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen ca. 1000 mensen werkzaam in de mandenmakerij.

Na de oorlog werden er geen manden voor Engeland meer gemaakt, maar er waren ook steeds minder mandenmakers. De overgebleven mandenmakers gingen zich specialiseren in andere producten of gingen werken met andere materialen.  Het gebruik van rotan en bamboe werd populair en dat materiaal werd gebruikt voor meubels, fijn rietwerk, mattenkloppers etc.. Op de expositie van de heemkundekring is hierover veel te zien.

Uitgelichte foto: Willem Goedhart had een werkplaats in de Melie in Vlijmen en specialiseerde zich in het maken van schoenpoetsmandjes, aardappelschilmandjes en korfbalmanden. Collectie L. v.d. Heijden

3-6-2019 © tekst HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee