Afscheid langstzittende medewerkers HBT

Met de start van het nieuwe RBT De Langstraat zullen er heel wat veranderingen merkbaar zijn in Heusden en omgeving. Lia van Delft (na ruim 30 jaar) en Bernadette de Hart (27 jaar) namen vandaag afscheid van collega’s, gidsen, gastvrouwen/heren en de volledige crew van het Streekarchief.

Enorme kennis
Een beetje onwennig is het wel. De drankjes en de hapjes staan klaar, gasten komen binnen en even later gaat de deur van het Bezoekerscentrum dicht. Nog één dag, zondag 30 juni, zullen de beide dames achter de balie te vinden zijn. Daarna is het over and out. In de vesting zullen vrijwilligers het overnemen en zal het Bezoekerscentrum dagelijks open zijn voor touristen en bezoekers van de stad.
Er zal zeker een en ander verloren gaan van de enorme hoeveelheid parate kennis en ervaring waarover Lia en Det beschikken maar de nieuwe mensen hebben er zin in en het is een goede zaak dat ook enkele stadsgidsen en bewoners van de vesting zich hebben gemeld om het Toeristisch Informatiepunt Heusden te gaan bemannen. Een heel bekend gezicht is zeker dat van José Laros, voormalig stadsgids en nu al weer tien jaar actief als gastvrouw.

Altijd loyaal
Een afscheidsborrel kan natuurlijk niet zonder mooie woorden, cadeaus en een lied. Inge Sprangers heeft een aantal heel oude foto’s uitvergroot waarop Lia en Bernadette te zien zijn achter een pas aangeschafte kassa, een elektrische typemachine en druk doende met een telefoonhoorn met snoer. Haar woorden van dank worden door een van de gidsen aangevuld met enkele eigenschappen die alle aanwezigen herkennen en die altijd veel respect hebben afgedwongen: inlevingsvermogen, geduld en vooral loyaliteit.
Stadsgids Irene vertelt in ontroerend woorden over de fijne tijd die ze heeft ervaren met Lia en Bernadette als begeleider en aanstuurder van het gidsenteam. De drie dames van de activiteitencommissie treden op met een lied op de vermakelijke en goed ingestudeerde melodie: “Daar staan ze…” Intussen is de stapel cadeaus op tafel al flink gegroeid. Een wellness pakket, kook- en wandelboek, een leuke schort, een krentenbrood, kaarten. De dames worden er verlegen van.

Geraniums
Namens de ondernemers van Heusden neemt Annelies van de Waterdrager het woord. Ook zij prijst de prettige samenwerking, het sparren en brainstormen, het ondersteunen van plannen en ideeën, waarna ze een setje Heusdense lekkernijen overhandigt. Het Streekarchief, bijna voltallig aanwezig, wordt vertegenwoordigd door Hildo van Engen. Hij haalt herinneringen op aan zijn sollicitatie bij het Streekarchief, behoorlijk gespannen werd hij hartelijk ontvangen door twee dames achter de balie, die later tot zijn spijt geen medewerkers van het archief bleken te zijn. Uit een grote kartonnen doos tovert hij tot ieders hilariteit twee geraniums, die hij aanvult met een heerlijk drankje en voor elk een nieuw boek met de titel Vestingsteden van Goud. Daarna wordt er nog een uurtje nagebabbeld en gaan Lia en Bernadette hun laatste weekend in als medewerkers van RBT De Langstraat.

 

 

27 juni 2019 © Tekst en foto’s: Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee