MEI 18
Wanneer:
20:15
Wie:
Symfonisch Blaasorkest Drunen
Wat:
Maestroconcert
Waar:
Theaterzaal van De Voorste Venne

Wie wordt de eerste Maestro van Heusden?

Langzaam maar zeker werken dirigent Geert Mooren en zijn orkest met zes prominente kandidaten toe naar het beslissende Maestroconcert. Voor die tijd zijn er aardig wat zweetdruppeltjes vergoten, maar het plezier om de 90 geweldige muzikanten van het Symfonisch Blaasorkest te mogen dirigeren staat voorop en maakt alles goed.

Ze passen nauwelijks op het podium. Strak in het gelid zitten de verschillende instrumentgroepen zij aan zij. Ook zij hebben er lol in en zijn zeker niet te beroerd om de maestrokandidaten een handje te helpen als ze een moment van onzekerheid hebben en de slag even hapert. Ook de steunende hand van Geert wil nog wel eens voor uitkomst zorgen.

Veel oefenen
Vanavond zijn vier van de zes dapperen aanwezig en zolang ze nog niet aan de beurt zijn, hebben ze nog praatjes genoeg. Met een big smile wordt er vanuit de stoel mee gedirigeerd met Soldaat van Oranje, net zoals ze dat al enkele weken op alle momenten van de dag doen. Achter het bureau, onder de douche, in de auto. Elk vrij minuutje wordt aangegrepen om naar de stukken te luisteren en liefst maat voor maat uit het hoofd te leren. En toch is het weer helemaal anders om ook echt live voor het enorme orkest te staan. Naast het ‘verplichte’ werk moet je dan ook nog uit de voeten met het door jou uit tien voorgestelde werken gekozen stuk.

Lachsalvo’s 
“Voor je begint moet je het tempo al in je hoofd hebben zitten” adviseert Mooren en hij doet nog maar eens voor, hoe je dan ook echt met jouw stokje het onmiskenbare startsein kunt geven. Elk moment van twijfel vertaalt zich in een onzeker en rommelig begin bij de blazers. Menig lachsalvo barst dan ook los als een van de slachtoffers er niet in slaagt om aan het einde van het stuk af te slaan en er overal in het orkest nog noten klinken. Voor de muzikanten valt het nog niet eens mee om het wisselende tempo te volgen, getraind als ze zijn om strak in de maat te spelen.

Slagwerkers
Vooral de slagwerkers hebben daar moeite mee. Ze vertalen dat in motiverende glimlachjes naar de zwetende maestro en houden gewoon het tempo in, zodat de ergste ongelukken vermeden worden. Het is dan ook niet de bedoeling om kandidaten af te laten gaan, het moet een feestje worden en ze moeten allemaal met een goed gevoel terugkijken op dit evenement. En dat verdienen ze ook, want zelfs menig muzikant zucht vol bewondering: “Je moet het maar durven, je moet daar maar gaan staan!”

Schwung
Geert Mooren is weer erg tevreden over deze repetitie. Nee, hij heeft nog geen idee wie er kan winnen, maar hij geeft wel toe dat er kandidaten zijn met wat meer kans dan de anderen. Zo prijst hij Willemijn van Hees die met een stralende glimlach het orkest door een bekende Hongaarse Dans heen loodst, strak dirigerend en zelfs met wat schwung in de heupen. De grote tempiwisselingen zijn voor haar geen probleem. “Toch is echt niet zo simpel als je denkt” benadrukt ze desgevraagd. “In het begin vond ik het doodeng, maar  nu voel ik me er al een stuk zekerder bij.” En ze zwaait nog maar eens vrolijk met haar baton.

Applaus
Ook Koen van Bokhoven heeft er duidelijk plezier in, hoewel hij er aanvankelijk niet in slaagt om de muziek stil te zetten. “De laatste vijf maten” roept Geert en dan gaan ze weer. Na drie keer slaat Koen met een groots en overtuigend gebaar af en ontvangt een welverdiend applaus. “Marieke van Delft heeft de mooiste slagtechniek” vertelt Joop Marsman, “nu moet ze het tempo nog vol kunnen houden”. Ook voor Ans Merkx is dat nog niet zo eenvoudig. Maar dirigent Mooren praat haar moed in en steekt af en toe een helpend handje toe. “Ik heb het er warm van” valt ze even later in haar stoel waar haar collega kandidaten haar met schouderklopjes ontvangen.

Op vrijdag 18 mei begint de avond om 20.15 uur in de Theaterzaal van De Voorste Venne. Stefan Korthout presenteert de avond en de jury bestaat uit: Geert Mooren, Suzanne Brok en Lidy van Dam. Kaarten á € 7,50 zijn te bestellen via www.harmonie-drunen.nl. Er zijn nog enkele tientallen kaarten te koop.

9 mei 2019 (c) Tekst en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee