Vliegtraining, pulletjesparadijs en ‘donsballetjes’

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Aflevering 11 gaat over vliegtraining, het pulletjesparadijs en ‘donsballetjes’.

Het is weer de tijd van jonge vogeltjes. Het regent bij de DAS meldingen in de trant van “Er zit hier in de tuin een jong vogeltje en dat kan niet vliegen”. In de meeste gevallen is het advies: Probeer het vogeltje terug te zetten in het nest als dat mogelijk is. Het kan ook zijn dat het in de fase van ‘vliegtraining’ zit en door de ouders op de grond gevoerd wordt. Dit is een heel gevaarlijke periode voor de jonge beestjes waar helaas weinig aan gedaan kan worden, ze zullen er doorheen moeten. U kunt wel proberen uw huisdier even uit de tuin te laten. Jonge vogels naar een opvang brengen is bijna niet te doen, omdat ze overdag om de 10 tot 15 minuten gevoerd moeten worden en daar is in de opvang niet altijd tijd en mankracht voor. Hieronder een van de vele links die verwijzen naar informatie hierover:

https://www.dierenbescherming.nl/dierenambulance/dierenambulance-zuidoost-drenthe/nieuws/wat-te-doen-met-jonge-vogels

De DAS rijdt in deze periode ook vaak uit op jonge eendjes (pulletjes) waarvan bijvoorbeeld de moeder verongelukt is. Deze diertjes kunnen niet lang zonder warmte en verzorging en moeten dus snel naar een opvang. Nu liggen de vogelopvangen van de DAS best ver uit de buurt en we zijn dan ook heel blij met een tussenopvang. Janneke is al vanaf dat ze een kind was bezig met eendjes en ontfermt zich nu in haar vogelparadijs over de diertjes door ze bijvoorbeeld in eerste instantie onder de warmtelamp te leggen. Na een paar weken goede verzorging zijn ze dan klaar om door de DAS naar de vogelopvang gebracht te worden.

Een leuk voorval in deze opvang was de haan Johan die binnengebracht werd (zie filmpje). Vanaf het eerste moment ontfermde hij zich over alles wat klein en donsachtig was. Een mooi gezicht zo’n haantje met daaromheen krioelende ‘donsballetjes’.

16-5-2019 © tekst, foto en filmpje Eric Meuffels/DAS

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee