Opening Padelbanen bij 50-jarige LTC de Hoge Heide

Zaterdag 1 juni gaan 2 onlangs aangelegde padelbanen bij LTC de Hoge Heide te Vlijmen open. Een feestelijke aangelegenheid, want deze middelgrote Brabantse tennisvereniging viert op deze laatste competitiedag ook haar 50-jarig bestaan. Padel Service Nederland legde de banen aan. Eigenaar Abe Straatsma vertelt er meer over. 

LTC de Hoge Heide werd op 21 november 1969 opgericht en koninklijk goedgekeurd op 16 januari 1976. De club telt nu ongeveer 1000 leden en heeft de beschikking over 16 kunstgrasbanen met Ledverlichting, 2 miniveldjes en sinds kort dus ook 2 padelbanen.

Padel is een racket- en balsport voor dubbelspel, waarbij een bal, gelijkend op een tennisbal, maar dan lichter, met een racket over een net gespeeld wordt. Er wordt onderhands geserveerd en de telling is hetzelfde als bij tennis. Het is een mix van tennis en squash.  Je slaat de bal over het net op de speelhelft van de tegenstanders, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en dan een van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier.

‘Ene van Straatsma’

In het begin van de lente startte Padel Service Nederland met de bouw van de nieuwe padelbanen. Het bedrijf is eigendom van Abe Straatsma, die in de jaren ’90 een van de toptalenten van LTC de Hoge Heide was. Door blessureleed bleek een profcarrière niet haalbaar. De afgelopen maanden keerde hij terug op het oude nest voor de aanleg van de banen en dat leidde uiteraard tot het weerzien met oude bekenden en het aanhalen van contacten. “Da’s er ene van Straatsma”, klinkt er dan in de wandelgangen.

Straatsma (jurist) stopte in 2014 met zijn werk bij een advocatenkantoor op de grachtengordel in Amsterdam om Padel Service Nederland op te zetten. In die tijd ging het gezin om de drukte van Amsterdam te ontvluchten jaarlijks een weekje tennissen in Spanje. “In Spanje was padel na voetbal de 2de grootste sport. Ieder jaar tennisten we minder en gingen meer aan padel doen. Als kritische tennisspeler vond ik het meteen al leuk. Het is ook heel makkelijk aan te leren. Miljoenen mensen spelen er padel. Er zijn veel aparte padelclubs met soms wel 30 banen, vaak in de buurt van een hotel of bij het strand. Toen wij dat allemaal zagen, ben ik gaan onderzoeken of het in Nederland ook mogelijk zou zijn.” En dat bleek het geval te zijn.

Booming business

Het bedrijf van Straatsma importeert de kooiconstructie voor de banen vanuit Spanje, het kunstgras is van Nederlandse makerij en ook de speciale Ledverlichting wordt geproduceerd in eigen land. Onze provincie loopt voorop met de aanleg van padelbanen. Over hoe je het uitspreekt, zegt hij: “In Brabant spreken ze over peddelbanen “.  De sport zit in de lift. In Teteringen is volgens Abe onlangs de 250ste padelbaan in Nederland gebouwd. Ook zijn bedrijf loopt als een speer. “Vanaf maart tot september zitten we vol. In de winter wordt het lastiger, want we bouwen op beton en met vorst kun je niet werken.”

NK Padel op Tennistoernooi Rosmalen

En dan vervolgt hij met: “Ook de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) is volledig in het padelverhaal gestapt, heeft een padelcompetitie opgezet en wil de sport professionaliseren. Bij het tennistoernooi van Rosmalen, volgende week, wordt het NK Padel gespeeld. Daarvoor zijn speciaal 2 banen aangelegd, waarvan 1 door ons (Padel Service). Door de KNLTB is de afgelopen 2 jaar echt een boost gegeven aan het promoten van padel en dat is logisch, want de sport trekt nieuwe doelgroepen, zoals hockeyers en voetballers aan. De ouderen die overdag spelen zien een YouTube-filmpje en dan hoor je dat het voor hen te snel gaat, te hip en veel te heftig is. Maar het zijn in Spanje de 50-plussers die oververtegenwoordigd zijn op de padelbanen.” Is het een voordeel als je tennist of getennist hebt? “Jazeker, dat is een hele goede basis. De techniek is niet moeilijk. Je kunt veel langere rally’s spelen, waarin veel meer gebeurt en onmogelijke ballen nog haalbaar zijn.”

Clinics, trainingen en competitie

De animo voor het spelen van padel bij LTC de Hoge Heide is volgens Abe Straatsma heel groot. “Iedereen wil gaan spelen”. Enkele enthousiastelingen van de club hebben in afwachting van de eigen banen al competitie gespeeld bij de Mattenkloppers in Waalwijk. De banen zijn bestemd voor eigen leden, die een introducé kunnen meenemen (volwassen 4 euro, kinderen 3 euro).  Het afhangen van de padelbanen kan via het normale afhangsysteem gebeuren.

De opening, waarbij de Padel-commissie een lint zal doorknippen, vindt 1 juni om 20.00 uur plaats, waarna een demonstratie op de banen volgt. Daarna zal het feest losbarsten.

LTC de Hoge Heide gaat activiteiten op padelgebied organiseren, zoals clinics voor beginners en gevorderden. In het najaar volgt een competitie. Ook wordt het mogelijk om in te schrijven voor de trainingen die door Jaap Smits gegeven worden.

30-5-2019 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee