Eureka!cup

Leerlingen d’Oultremontcollege winnen Eureka!Cup-prijs

Donderdag 16 mei vond in De Broodfabriek in Rijswijk de Eureka!day plaats. Tijdens deze landelijke finaledag van de Eureka!Cup presenteerden de beste teams uit heel Nederland hun ontwerpproces aan een deskundige jury. Ook het d’Oultremontcollege was erbij. www.doultremontcollege.nl/eureka-cup-1e-plaats-proces/.

Het doel van de Eureka!Cup is het enthousiasmeren van leerlingen voor wetenschap en technologie (w&t).
De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo/vwo. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een onderwerp dat maatschappelijk relevant is. De organisatoren ontwikkelen samen met bedrijven en overheidsinstellingen ontwerpopdrachten die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren.
De Eureka!Cup is een vakoverstijgend project. De leerlingen leren niet alleen de ontwerpcyclus toe te passen, maar ze worden bijvoorbeeld ook gestimuleerd in taal, rekenen en sociale vaardigheden. Daarnaast draagt het project bij aan de creatieve en cognitieve ontwikkeling van leerlingen.

Agent van de Toekomst
Vier leerlingen van het O&O-team (Onderzoek & Ontwerp) van het d’Oultremontcollege behaalden de eerste plaats in de categorie Proces met de opdracht ‘De Agent van de Toekomst’. Roos Moorees, Jesse van Engelen, Daan van Bokhoven en Noor Vermeegen (da2c-tc) hadden door technische problemen aanvankelijl een moeizame start bij het presenteren van hun product. Daarna hebben zij zich schitterend herpakt, zodat ze ze vol overtuiging hun proces aan de jury konden uitleggen. De jury was lovend over hun openheid, over het toetsen van hun product en over de voortreffelijke samenwerking. Ook waardeerde de jury het zeer, dat de leerlingen onderlinge meningsverschillen over het uiteindelijke product samen hebben opgelost door middel van sterkte-zwakteanalyses.

26-5-2019 © tekst Harry Wijgerse, technator en docent O&O, d’Oultremontcollege

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee