HKK vraagt hulp bij organiseren bevrijdingsroute

Om geïnteresseerden een compleet beeld te geven van wat er op het einde van de Tweede Wereldoorlog in de kernen van de huidige gemeente Heusden is gebeurd, gaat heemkundekring Onsenoort een Bevrijdingsroute organiseren, die op zondag 3 november gewandeld, gefietst (al of niet begeleid) of met de auto gereden kan worden. Wie wil de heemkundekring helpen met de organisatie ervan?

De route op die dag begint bij het dan onthulde bevrijdingsmoment aan De Steegerf in Drunen, het gebied waar regimenten van de Schotse 51ste Highland Division allereerst de kernen van o.a. Drunen, Elshout en Nieuwkuijk kapotgeschoten hebben om de Duitsers te verjagen en vervolgens het Afwateringskanaal zijn overgestoken om onze omgeving te bevrijden. De route eindigt bij het Gouverneurshuis in Heusden, is 25 km. lang en komt langs vrijwel alle kernen waar in de oorlog veel gebeurd is en waarover dus veel te vertellen valt. De route kan geheel of gedeeltelijk afgelegd worden. De route eindigt bij het Gouverneurshuis waar dan een expositie is ingericht over de bevrijding van onze omgeving.

Op een twaalftal ontmoetingsplaatsen zullen informatiekramen geplaatst worden, waar enkele bewoners van de kernen of anderen passanten ontvangen en met hulp van fotopanelen vertellen, wat er tijdens de oorlog in die omgeving is gebeurd.  Natuurlijk zorgt de heemkundekring ervoor, dat volop relevante informatie over de gebeurtenissen rond de bevrijding in de kernen beschikbaar is. Het is dan ook geen enkel probleem, wanneer je kennis hieromtrent nu nog niet optimaal is.

Wilt u meehelpen met de bezetting van één van de twaalf kramen op de ontmoetingspunten, neem dan contact op met de heemkundekring tel. 0416-320995 of mail naar bestuur@hkkonsenoort.nl.

Afb. Het concept van de Bevrijdingsroute. Collectie HKK Onsenoort

26-5-2019 tekst HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee