Heemkundekring pleit voor behoud carillon

Tussen 1935 en 1980 is er aan de Lipsstraat een enorm fabriekscomplex neergezet, waar ooit duizenden mensen hun werk hadden. De voorgevel van dit complex is voor Drunen altijd beeldbepalend geweest en het bedrijfscarillon op het dak van hal 08 was er zeer dominant aanwezig. Omdat de oude, deels verlaten fabriekshallen binnenkort worden gesloopt, moet ook het carillon weg. Dan is er vrijwel niets meer dat nog herinnert aan de Lips-periode, een periode die erg belangrijk geweest is voor de groei en de ontwikkeling van de gemeente Drunen.

De functie van het bedrijfscarillon was primair het aangeven van de begin- en eindtijden van het werken i.p.v. een sirene. Ook is het steeds gebruikt als uurwerk en voor het laten bespelen door een beiaardier. Het carillon is er gekomen na de beëindiging van de samenwerking in 1953 tussen Lips in Drunen en de nu Koninklijke Eijsbouts in Asten. De samenwerking is in 1947 gestart toen op 22 juli officieel in Drunen de 1e klok gegoten werd. Lips had behoefte aan extra werk, Eijsbouts kon de grote klokken niet gieten. De grotere klokken werden in Drunen gegoten. Op Paaszaterdag 17 april 1954 is het carillon in gebruik genomen en ingezegend. De beiaardier was Sjef van Balkom uit Den Bosch en hij speelde onder andere het Wilhelmus en het Hallelujah.

Bij de bouw van het carillon was Vissers Wegenbouw uit Drunen betrokken voor het bouwkundige werk en De Vries Robbé uit Gorinchem leverde de staalconstructie. Eijsbouts en Lips zorgden natuurlijk voor de klokken. De basis van het carillon is een staalconstructie met twee uitgestrekte armen met werkhanden, die samen het carillon oftewel de ‘muziek’ dragen. Het thema is ‘Saamhorigheid’.

De lagen van de klokken van boven naar onder stellen de directie voor en vervolgens de bedrijfsleiding, de chefs, de bazen en de arbeiders. Voor carillons is dit uniek want gebruikelijk is dat de zware klokken onder hangen en de lichte boven. De totale hoogte is 30 meter en de hoogte van de staalconstructie van het carillon is 16 meter.

Het carillon heeft 47 klokken, waarvan er destijds 17 bij Lips gegoten zijn. De grootste klok had een gietgewicht van 950 kg. en na het bewerken was het gewicht 908 kg. Deze klok heeft de volgende meegegoten tekst:

‘Mijn stem zal steeds de arbeid prijzen

die mij uit afval deed verrijzen’

Heemkundekring Onsenoort wil zich inzetten voor het behoud ervan en inmiddels zijn er al enkele krantenberichten verschenen, alsook een reportage op Omroep Brabant. Een dezer dagen is er overleg met Thom Blankers, de verantwoordelijke wethouder. De heemkundekring zou willen voorkomen dat het carillon als schroot verkocht gaat worden. Inmiddels is het duidelijk dat de betreffende hallen worden afgebroken en dat het demonteren van het carillon al op 6 juni begint. Een nieuwe plaats zal met deskundigen gezocht moeten worden.

19-5-2019 © tekst HKK Onsenoort, archieffoto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee