MEI 05
Wanneer:
13:00 tot 17:00
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’
Waar:
kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk

Expositie ‘De mandenmakerij van Vlijmen e.o.

Zondag 5 mei is de expositie ‘Mandenmakerij Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering.

Het mandenmaken werd in de regio Vlijmen in de jaren vóór WO II beoefend door 800 tot 1.000 mannen. In de topjaren konden wel 1,5 miljoen manden gevlochten worden. Voor het vlechten van de manden werden vele soorten teenhout gebruikt en de belangrijkste waren: Amerikaantjes (Salix Americana), Zwarte Driebast (Salix Amygdalyne), Duitse Dot (Salix Dasyclados), Kat (Salix Viminalis), Bitter (Salix Purpurea) en Vlaamse Rood Salix Fragilis). Zo zijn er een 200-tal wilgensoorten.

In de jaren ’80 is onder supervisie van Vlijmenaar Harry Verboord, toenmalig voorzitter van de Stichting Wilg en Mand, naast het Biesboschmuseum in Werkendam een wilgentuin aangelegd en in vele veldjes staan daar een 40-tal verschillende wilgensoorten. Die wilgentuin heet nu ‘De Pannenkoek’ en een bezoek is zeer de moeite waard. Het is een 8 ha groot gebied dat voornamelijk bestaat uit wilgen, vlier, riet en water. In het gebied is een wandeling van 2 km uitgezet met een prachtig uitzicht op het Biesboschlandschap. Er is ook een griendark, een vangpijp van een eendenkooi en een schrankkeet van riet, waarin vroeger de griendwerkers verbleven.

Vlijmenaar Harry Verboord zorgde voor vele veldjes met verschillende wilgensoorten. Collectie Bart Beaard

Uitgelichte foto: Vele soorten wilgenhout in rijke kleurenschakering. Collectie Bart Beaard

1-5-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee