MEI 28
Wanneer:
19:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
‘Dorpswandeling Drunen’
Waar:
vertrek Raadhuisplein

Dorpswandeling Drunen

Door heemkundekring Onsenoort wordt dinsdagavond 28 mei in het centrum van Drunen een dorpswandeling gehouden. Het vertrek is om 19.00 uur en het vertrekpunt is op het Raadhuisplein. Gedurende de twee uur durende wandeling vertellen Bart Beaard en Jan van der Linden op een aantal punten wat in de vorige eeuw er zoal in het Drunense centrum veranderd is. De wandeling wordt gedaan aan de hand van het fotoboek  ‘Dorpswandeling Drunen’.

Op één van de vertelpunten wordt verteld over het gemeentehuis van Drunen, waarom het er moest komen, wie de architect was, over de architectuurstijl en wie het gebouwd heeft. Het gemeentehuis is begin 1940 in gebruik genomen en de eerste raadsvergadering is er op 8 april 1940 gehouden. De officiële opening zou in juni zijn maar door de Tweede Wereldoorlog is daar niets van gekomen. Tijdens de oorlog is het gemeentehuis enige tijd bewoond geweest door NSB-burgemeester J.Th.Raemakers met zijn gezin. Tijdens de bevrijding in november 1944 werd het gemeentehuis door granaatvuur van de geallieerden zwaar beschadigd, maar niet verwoest zoals een groot deel van het Drunense centrum. Na de bevrijding kon een gedeelte van het gemeentehuis, na enige reparaties en aanpassingen, weer gebruikt worden. Door gebrek aan geld en materialen kon de herbouw pas in 1949 plaatsvinden en de opdracht werd gegund aan Aannemersbedrijf J. De Bont van Hulten uit Nieuwkuijk. De aannemer was nog maar net begonnen met de bouw van de steigers toen op dinsdagochtend 1 maart 1949 een krachtige noordwester storm het gemeentehuis belaagde. De schade was toen groter dan de oorlogsschade. Pas op 7 oktober 1950 is het gemeentehuis officieel geopend door prof. dr. J. de Quay, toenmalig Commissaris van de Koningin.

Het gemeentehuis na de bevrijding van Drunen op 4 november 1944. Zwaar beschadigd, maar niet verwoest. Collectie Heemkundekring Onsenoort

Uitgelichte foto: de noordzijde van het gemeentehuis na de noordwesterstorm op 1 maart 1949. De schade door de storm was toen groter dan de schade door de bevrijding. Collectie Nico de Bont

23-5-2019 9c) tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee