MEI 04
Wie:
HKK Onsenoort, Werkgroep Nationale Feestdagen Vlijmen
Wat:
Dodenherdenking
Waar:
Drunen, Elshout, Vlijmen

Dodenherdenking in Drunen, Elshout en Vlijmen

Op 4 mei hebben we de jaarlijkse Dodenherdenking. Door heemkundekring Onsenoort wordt in Drunen en Elshout al enkele jaren voor toespraken met lokale thema’s gezorgd. In Vlijmen start het programma van de Dodenherdenking Vlijmen met een herdenkingsdienst in de kerk van Sint Jan Geboorte.

In Drunen wordt het verhaal verteld over de drie vliegtuigcrashes, waarbij tien geallieerde militairen om het leven zijn gekomen en waarvan de namen vermeld staan op de linker plaquette van het oorlogsmonument bij het gemeentehuis.

In de nacht van 13 op 14 juli 1943 stort een Canadees vliegtuig neer in de Drunense Duinen, zo’n 1500 meter ten zuiden van De Pessert. Van de zevenkoppige bemanning komen er vijf om het leven en zij liggen nu begraven in Tilburg en Bergen op Zoom.

In de nacht van 21 op 22 juni 1944 wordt door een Duitse jager een Engelse Lancaster neergehaald en het vliegtuig komt in de Baardwijkse Overlaat ter hoogte van Lambooy terecht. Vier van de bemanningsleden zien kans het toestel voortijdig te verlaten. Vier anderen komen om het leven en worden tijdelijk begraven op het kerkhof in Drunen.

Op 31 december 1944 wordt een Engelse Typhoon door een Duits afweergeschut neergehaald en het vliegtuig stort neer in de buurt van de Elshouts Zeedijk. De piloot Bob Jones komt daarbij om het leven en hij ligt nu nog begraven op het kerkhof van Elshout.

In Elshout wordt een verhaal gehouden over de groep van 47 Engelse en Amerikaanse militairen die na een voortijdige landing van drie vliegtuigen tijdens Operatie Market Garden op 17 en 18 september 1944 bijna een maand in Elshout en Drunen onder gevaarlijke omstandigheden op diverse plaatsen zijn ondergedoken. Het langst verblijft de groep in het St. Norbertus Gesticht van Elshout. Maar nadat het gevaar te groot wordt, verplaatsen zijn zich in een zeven uren lange wandeling in de nacht van 16 op 17 oktober naar de De Pessert in de Drunense Duinen en verblijven daar bijna een week in de boerderij en in de bossen. Nadien  zien zij kans om in een nacht naar de Campina in Boxtel te lopen en daar te wachten op de bevrijding.

Een week lang verblijft de groep van 47 militairen in de boerderij en in de bossen bij De Pessert in de Drunense Duinen. Collectie Jan van der Linden

Uitgelichte foto: De vier Engelse militairen, die omgekomen zijn bij de  vliegtuigcrash in de Baardwijkse Overlaat, zijn tijdelijk  begraven geweest op het kerkhof in Drunen. Collectie HKK Onsenoort

1-5-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

 

Programma Dodenherdenking Vlijmen 4 mei 2019

19:00 uur        Herdenkingsdienst in de kerk van Sint Jan Geboorte in Vlijmen.
Aan de herdenkingsdienst werken mee: pastoor David Lebrun, het Gemengd Kerkkoor, Rob Domisse en Tini Mommersteeg voor de muzikale begeleiding, Jinte van der Aa en Lisa van Hulten (jeugdburgemeester).

Aansluitend stille tocht naar het oorlogsmonument in de St.Catharinastraat. Vertrek vanaf de kerk. De Barbara en O.L.Vrouweschuts en de Catharinaschuts lopen voorop, gevolgd door leden van Scouting Maurice Flacard, het gemeentebestuur, de Werkgroep Nationale Feestdagen Vlijmen, verenigingen en andere belangstellenden.

19:45 uur        Harmonie de Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk is aanwezig bij het monument aan de St. Catharinastraat.
Tromgeroffel door leden van de Barbara en O.L.Vrouweschuts.

19:45 uur        Koraal door Harmonie De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk.

19:50 uur        Toespraak door wethouder Thom Blankers namens de gemeente Heusden. Ook jeugdburgemeester Lisa van Hulten is aanwezig.

19:55 uur        Kranslegging namens de Gemeente Heusden door wethouder Thom Blankers en jeugdburgemeester Lisa van Hulten. De krans wordt aangereikt door leden van de scouting.

19:58 uur        ‘Last Post’ door Tini Mommersteeg.
20:00 uur        Twee minuten stilte.
20:02 uur        Wilhelmus door Harmonie De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk.

20.10 uur        Vendelgroet door Theo Boom namens de schutsen.

–           Kranslegging namens de schutsen.

–           Kranslegging namens de Veteranenwerkgroep Heusden, door de heer Remon den Dulk.

20:15 uur        Na afloop van de ceremonie wordt de terugtocht aanvaard.
Onderweg wordt een korte stop gemaakt bij Zorgcentrum St Janshof. Daar worden bloemen gelegd bij het monument voor de Indiëgangers, en wordt de vendelgroet gebracht.

Hierna wordt iedereen uitgenodigd om in Hotel Prinsen de boekpresentatie bij te wonen van het boek van Bert Meijs: ‘De tyranny verdryven’ – Cis Suijs, Vlijmense verzetsstrijdster, over het oorlogsleven van Cis Suijs, destijds wonende aan de Akkerstraat in Vlijmen. Namens Heemkundekring Onsenoort bent u allen van harte welkom.

1-5-2019 © tekst Werkgroep Nationale Feestdagen Vlijmen

Vorige
Volgende
Reacties

    En…. natuurlijk is er ook in Heusden vesting een mooie herdenking (aanvang 19.30 uur) op het Zuider Bolwerk bij het algemeen herdenkingsmonument. (opgang via de Pompstraat) De herdenking – georganiseerd door het Activiteitencomité Heusden – wordt opgeluisterd door het St. Blasius Gilde en Harmonie De Eendracht. Wethouder Peter van Steen representeert het college van Heusden en houdt een toespraak. Ook de postcommandant van Brandweer Heusden en een vertegenwoordiger van de Veteranenwerkgroep gemeente Heusden zijn present.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee