MEI 12
Wanneer:
10:00 tot 12:00
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
Cultuurhistorische wandeling
Waar:
Start parkeerplaats Steegerf n (einde Torenstraat) Drunen

Cultuurhistorische wandeling door Baardwijkse Overlaat

Op zondagmorgen 12 mei houdt Heemkundekring Onsenoort onder leiding van Gien van Wijk een cultuurhistorische wandeling langs het Drongelens Kanaal en door de Baardwijkse Overlaat. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Steegerf in Drunen (einde Torenstraat). De wandeling duurt circa 2 uur en de deelname is gratis.

Het is niet bij iedereen bekend dat de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Baardwijk en het Drongelens Kanaal in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld in de waterstaatkundige toestand in het gebied rond ‘s-Hertogenbosch en in de Langstraat. De aanleg van de Baardwijkse Overlaat in 1766, de verbreding ervan in 1826 en het graven van het Drongelens Kanaal in 1906-1910, zijn in die tijd van groot belang geweest om overstromingen te voorkomen die eeuwenlang voor veel wateroverlast gezorgd hebben. Thans zijn deze oude waterstaatkundige werken mooie cultuurhistorische monumenten waarlangs en waarin het prachtig wandelen is. De wandeling wordt verzorgd door Gien van Wijk, bekend van het boek “Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal”. Tijdens de wandeling wordt verteld over het ontstaan van deze waterstaatkundige werken en het toenmalige nut er van.

Het vertrekpunt van de wandeling is De Steegerf, waar in het begin van de vorige eeuw een mooie villa gebouwd werd voor Otto van Lidt de Jeude, ingenieur van Rijkswaterstaat. Collectie HKK Onsenoort

Uitgelichte foto: de met stoom aangedreven excavateurs 2 en 3 die in het begin van de vorige eeuw het Drongelens Kanaal hebben gegraven. Collectie HKK Onsenoort

5-5-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee