MEI 19
Wanneer:
14:00
Wie:
NMVH
Wat:
bosheksenritueel en aansluitend is de spannende prijsuitreiking
Waar:
natuurgebied aan de Duinweg 68 in Drunen

Bosheksenritueel en de spannende prijsuitreiking

Het Voorjaarsfestival was een enorm succes! Een zeer gestage stroom bezoekers liep op 14 april het bospad in van het prachtige natuurgebied. Natuur & Milieu waren de uitgangspunten bij de vele (doe)activiteiten. Zo waren er onderdelen voor het vermeerderen van kennis, maar ook voor het vergroten van de liefde voor de natuur en voor het vergroten van biodiversiteit in de gemeente Heusden. Ook waren er onderdelen gericht op het verminderen van (zwerf)afval. De bedenkster en initiatiefneemster mevrouw Tonny van de Wiel en de bijna 30 vrijwilligers waren, net als de ruim 300 jonge en oude(re) deelnemers, erg tevreden over dit vrij unieke Voorjaarsfestival.

(c) foto Jan Brok

Spannende prijsuitreiking

De diverse quizzen (over natuur en/of milieu t.w. afval) werden massaal ingevuld. Iedereen was erg fanatiek en alle hulplijnen werden ingezet, zelfs het internet. En geen wonder, want er zijn leuke en bijzondere prijzen te winnen, zoals onder andere entreekaartjes voor het Natuurmuseum Brabant of voor het BiesboschMuseumEiland. Maar je kunt ook VIP-rondleidingen winnen (voor 20 personen of je hele klas of je team). Bij bijvoorbeeld de VIP-wandeling zie je eerst een korte film waarin je het natuurgebied van boven ziet, dus zoals een vogel het ziet of jij het vanuit een luchtballon kunt zien. Daarna ga je met de gids op pad. Natuurlijk zijn er nog meer prijzen te winnen. Dus kom allemaal naar de spannende prijsuitreiking op zondag 19 mei.

De natuur kent geen afval

De natuur kent alleen grondstoffen en maakt van deze (natuurlijke) materialen/bouwstenen steeds iets nieuws. Eigenlijk is de natuur al miljarden jaren 100% aan het ‘recyclen’.  Tegenwoordig zijn er veel ‘nieuwe’ materialen, de natuur kan hier niets meer mee. We kunnen die materialen gelukkig wel op een andere manier ‘recyclen’ en 80% wordt zo tegenwoordig al nuttig hergebruikt. Nederlanders gooien per jaar veel afval weg: gemiddeld per persoon 500 kg. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Dat kan beter, want veel van wat nuttig toegepast kan worden, wordt nog steeds zomaar weggegooid, helaas ook in de natuur. We kunnen nog veel van de natuur leren.

Hoogste punt  van Bosheksenritueel

Tijdens het Voorjaarsfestival werd -met afval- ook hard gewerkt aan iets nieuws. Knotwilgen moet je om de paar jaar snoeien. Je kunt de wilgentakken daarna  versnipperen of verbranden, maar dat laatste is Natuurlijk niet slim voor het milieu. Beter is het om er iets nuttigs van te maken, je kunt er mee vlechten. Het vlechten met wilgentenen is één van de oudste tradities in Nederland en wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gedaan. Op 14 april namen de deelnemers aan die mooie oude traditie deel. Inmiddels is het hoogste punt van de sfeervolle schuilhut bereikt en dit gaan we op 19 mei vieren met het bosheksenritueel, een nog oudere traditie.

Bosheksenritueel en spannende prijsuitreiking

Op zondag 19 mei start om 14.30 uur het bosheksenritueel en aansluitend is de spannende prijsuitreiking, wederom in het prachtige natuurgebied aan de Duinweg 68 in Drunen. We nodigen alle deelnemers aan het Voorjaarsfestival hiervoor uit. Wie wil komen kijken, is van harte welkom. Wel graag iedereen een kwartier voor aanvang aanwezig zijn, zodat het ritueel niet verstoord wordt. Meer informatie:  www.natuurenmilieuheusden.nl.  Ook de laatste foto’s van het Voorjaarsfestival zijn hier binnenkort te bekijken. Aanmelden:  info@natuurenmilieuheusden.nl.

Uitgelichte foto: schuilhut in top © Tonny van de Wiel

6-5-2019 © tekst NMVH

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee