‘Alle Menschen werden Brüder’ bij Ongehoord 2019

Op de eerste avond van Ongehoord 2019, het open-podiumfestival in de gemeente Heusden, maakte burgemeester Willemijn van Hees bekend dat met een overgrote meerderheid van de stemmen de inwoners van de gemeente Heusden ‘SamenLoop voor Hoop’ als winnaar van de award ‘Heusdenaar van het Jaar 2018’ hadden gekozen. “Er kan natuurlijk  maar één winnaar zijn”, zei burgemeester Van Hees, maar zij roemde alle genomineerden, ze kregen allemaal een podium en lovende woorden toegesproken.

Ongehoord 2019, het open-podiumfestival in de gemeente Heusden, speelde zich af in en om een van de mooiste gebieden van onze gemeente: de Kapelstraat in Elshout. HalloHeusden ging vrijdag 24 mei mee op pad en maakte een sfeerverslag.

Bij paardenpension De Gorseweide, -van Chris en Jeanne Brok-, stond een omgebouwde SRV wagen van een carnavalsclub. De zich ‘melodicus’ noemende Berrie Kolmans verwelkomt ons daar met accordeonmuziek. Als iedereen een plaatsje in de bus heeft gevonden, begint Berrie met een zich in Elshout afspelend gevoelig lied over zijn jeugd en zijn moeder waarmee hij op zwoele zomeravonden naar de ‘hoaskes’ gaat kijken. Tekstschrijver Godfried van der Heijden leest gedichten voor, waarna de act besloten wordt met een poging tot polonaise in de bus.

Aan het eind van de Kapelstraat net onder de dijk staat een prachtige oude gerenoveerde woning, van Berry en Jolanda Zeeuwen-Van Delft, met een aan de Snoekwiel liggende achtertuin. Via koptelefoons luisteren we daar naar THT-live met een ‘silent disco’. Muziek wordt ingezet en ondertussen komt over het water van het wiel een zeil/roeibootje naar onze kant gevaren met daarin een fee die een sprookje vertelt. De ondergaande zon zorgt voor een prachtig tegenlicht over het wiel en geeft de act een extra dimensie.

Over de Elshoutse Zeedijk gaan we vervolgens richting Doeveren en wandelen we naar het boerderijtje, direct rechtsonder aan de dijk. Ongehoord heeft zin! Volgens de op de gevel aangebrachte leus hebben drie uitgetreden priesters hier het kleinste klooster van het land. Hoefje Tannetje, Huub en Harry Schumacher en Bas Rentmeester brengen samen met een koor een speciaal ‘Ongehoord lied’. Klarinet en blokfluit klinken in een oud Frans jagerslied en een gedicht van Annie MG Schmidt wordt voorgedragen. ‘Alle Menschen werden Brüder’ klinkt als afscheid op deze bijzondere plek in de Elshoutse natuur.

Teruglopend naar het dorp komen flarden fluit- en cellomuziek ons al tegemoet. Bij de achterburen van Hoefje Tannetje -de familie Koers- wordt een indringende documentaire vertoond, DocFeed on Tour genaamd. Het is gefilmd in een biechtstoel, vanuit het standpunt van de biechtvader. Door het tussenluikje klinken de bekentenissen van verscheidene mensen die te biechten gaan. Buiten speelt in een loungehoek, vanuit een aan de wiel liggende tuin, het fluitkwartet ‘Liscinia’.

Het volgende adres waar de deelnemers van Ongehoord 2019 neerstrijken, ligt naast de Mariakapel. Het is pruimtomatenkwekerij De Bron, een groen decor met metershoge tomatenplanten. In het middenpad van de kas staat het podium van de NewBees, een band die als ‘boysband’ wordt aangekondigd. Het blijkt een jongensband uit Drunen te zijn, met Hugo, Bjorn, Peer en Inelk.  Schuchter spelen de leden hun nog beperkte repertoire. NIX-18, in plaats van alcoholische drank, hier cola en chipszakken achter en onder het podium. We want more! Maar een toegift zit er (nog) niet in.

Snel worden we de kas uit gedreven door een persoon die later de leider van een wandelclub blijkt te zijn. We hoeven nog net niet te marcheren naar de Mariakapel, waar Zoeklicht-toneel een hilarische act opvoert. Een act die gaat over een onwillige, naar corpulentie neigende figuur die overal te laat mee is. Hij wordt tenslotte op een karretje geplaatst en door toeschouwers aangespoord en de feldwebel (een onderofficiersrang in het Duitse leger) van de club naar de overkant van de straat getransporteerd.

Bij melkveehouderij Vermeer vindt het slotstuk van de avond plaats. In de stal, tussen het stro en de stront, met op de achtergrond zo’n 100 soms loeiende koeien speelt The Southern Blues Explosion. Het is een explosieve mix van Hillbilly, Rock-‘n-Roll, Rockabilly, Countrymuziek en Blues. De 15-jarige Myrthe van Loon wisselt de luid, maar niet te hard spelende band af met een enkele gedichten en een minigastoptreden met de band. De sfeer is uitstekend, maar de buitentemperatuur daalt in Elshout en dat betekent dat veel koud bier wordt genuttigd. We want more in de komende jaren!

27-5-2019 © tekst en foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee