JUN 09 JUN 10
Wanneer:
11:00 tot 17:00
Wie:
Bestuur Route van de Kunst
Wat:
Route van de Kunst
Waar:
Drunen, Elshout, Nieuwkuijk, Vlijmen

“12e Route van de Kunst op goed niveau”

Pinksteren wordt ook wel het feest van de vrije individualiteit genoemd. Perfecte ambiance dus voor de  Route van de Kunst, die op 9 en 10 juni in Drunen, Elshout, Nieuwkuijk en Vlijmen gehouden wordt. De 25 kunstenaars die aan deze 12e route meedoen, tonen dan hun kunstzinnige en ambachtelijke vaardigheden aan het publiek, hetzij in een atelier aan huis, in het Stuurhuis, ‘t Patronaat te Nieuwkuijk, de Emmamolen  of bijvoorbeeld op industrieterrein Het Hoog bij de Van Delft Groep. Keuze genoeg in diversiteit van locaties, stijlen en kunstvormen. Wie zich alvast wil voorbereiden, kan dat doen op www.routevandekunst.nl. In een voorbeschouwing op dit populaire evenement ook een gesprek met Henk Willems, voorzitter van het vernieuwde bestuur van Route van de Kunst.

Dit jaar zijn er op uitnodiging van het bestuur 4 gastexposanten van buiten de gemeente, zoals Waldo van Bokhoven die onlangs nog exposeerde bij Honsoirde in de cultuurtoren van de voormalige abdij Marïenkroon. Wie deze fraaie expositie met werken , uitgevoerd in fascinerend lijnenspel dat uitmondt in gebouwen en steden uit de architectuur en  gestileerde natuurlandschappen gemist heeft, kan terecht op het adres Meliestraat 29 te Vlijmen.

Vlakbij, op nr. 23 exposeert ook Ans van de Wiel-Verdiesen met werken in brons,  figuratieve beeldtaal met een vrolijke twist. Deze voormalige docente van het d’Oultremontcollege heeft in de loop der jaren een aparte en inspirerende eigen stijl ontwikkeld.

Op uitnodiging neemt ook Amer Bader deel en exposeert in het pand van de Van Delft Groep. Hij wordt geïnspireerd door de cultuur, gebruiken en tradities van Irak en zijn kleurrijke schilderijen zijn een reactie op herinneringen en gevoelens uit zijn jeugd. Hij probeert hier in Nederland zijn weg te vinden, verlangend naar huis en dansend met vreugde.

Jeanette Mol – van Strien neemt eveneens op uitnodiging deel aan de route en stelt werk tentoon in Het Stuurhuis te Nieuwkuijk. Ook zij exposeerde eerder bij de Stichting Honsoirde in abdij Marïenkroon met fragiel en kwetsbaar keramiek.  Maar ook in combinatie met oud ijzer, twee tegengestelde materialen die elkaar versterken.

Nieuwe deelnemers

De 12e Route van de Kunst kent daarnaast 3 nieuwe deelnemers, waaronder Dyonne Kant die op Meliepark  nr. 48 met haar sierlijke, sensuele vrouwenfiguren, uitbundig of juist ingetogen op doek of rijstpapier haar visitekaartje afgeeft. “Mijn inspiratie haal ik uit fashion, muziek, natuur, dans interieur, materialen, vormen en soms levensechte dromen”.

Voor de eerste keer neemt ook Anne-Marie van Lent, Nieuwkuijksestraat 57, deel. Haar voorkeur gaat uit naar de techniek van airbrushen, met als resultaat sprekende portretten van oudere mensen waarin pijn, vergeetachtigheid en eenzaamheid van de gezichten zijn af te lezen.

Hij noemt zich steenkalligraaf en specialiseerde zich op het letterhakken in Belgisch hardsteen. In zijn werk toont Corné van Iersel de uitersten van deze steensoort, ruw en gepolijst, waarbij hij de technische grenzen opzoekt. “Uiteindelijk resulteert dat in werk dat erom vraagt te worden bekeken, zowel met ogen als handen”. Dat kan aan de Heusdenseweg 10 te Elshout.

 

Kwaliteitsslag

Veranderd is ook de samenstelling van het bestuur met oud-burgemeester Henk Willems als voorzitter en Annelies van der Sanden als secretaris, aangevuld met de ervaren penningmeester Robin Bockweg en bestuursleden Romy van Rijckevorsel en Frodo Kuipers. Vorig jaar deelde het toenmalige bestuur al mee dat het een kwaliteitsslag wilde maken door middel van beoordeling van het werk van kunstenaars op locatie.

Aan Henk Willems de vraag welke criteria de beoordelingscommissie gehanteerd heeft. “Dat zijn: techniek, materiaalgebruik, compositie, zeggingskracht, originaliteit, professionaliteit, presentatie en ontwikkeling. Aan elk onderdeel wordt een beoordeling toegekend van slecht tot uitstekend en die beoordeling wordt omgezet in punten. De werken worden daarnaast ook bekeken op het aspect van diversiteit, de Route moet voldoende variatie bieden.”

De vraag of deze 12de Route van de Kunst ook zichtbaar tot een kwaliteitsverhoging geleid heeft, vindt Willems lastiger. “Ik zou harde vergelijkingscijfers moeten hebben vanuit het verleden om daar nu iets zinvols over te kunnen zeggen. Die hebben we echter niet. Ik kies liever voor het meer algemene punt van vernieuwing en ontwikkeling. Dat manifesteert zich in deelname van nieuwe kunstenaars, maar ook in de ontwikkeling van de al langer deelnemende personen. Het gaat mij te ver om daar namen (altijd gevaarlijk) bij te noemen, maar in het routeboekje staan daar sprekende voorbeelden van. Vergeet ook de gast-exposanten niet. Onze vier gasten van dit jaar vormen absoluut een verrijking voor de Route. Vanuit die invalshoek durf ik te stellen dat ook deze Route op goed niveau aan haar doelstelling beantwoordt. Het zijn de lokale kunstenaars  die in een plezierige ambiance hun werk aan een breder, maar geïnteresseerd publiek tonen. Men geeft en neemt kennis zogezegd.”

Het beoordelen van kunst is per definitie vooral een kwestie van smaak en voorkeur voor bepaalde stijlen. Is een objectieve beoordeling van kunstwerken wel mogelijk?  Willems daarover: “Alle beoordelingen op welk gebied ook geven aanleiding tot commentaar en kritiek. Dat is onvermijdelijk en hoort erbij. Je probeert de objectiviteit te verhogen door meerdere gekwalificeerde personen tot zo’n oordeel te laten komen en dat werkt meestal naar behoren. Het element subjectiviteit zal daarbij nooit helemaal wegvallen. De professionaliteit van de beoordelaar voorkomt dat smaak-en stijlvoorkeuren bepalend worden. De kijker, bezoeker, toehoorder laat smaak en stijl daarentegen vanzelfsprekend meewegen in zijn oordeel. De spinazieschotel kan nog zo voortreffelijk zijn bereid, als ik geen spinazie lust, dan houdt het op.”

Henk Willems is een liefhebber van kunst. In een apart artikel vertelt hij er meer over.

24-5-2019 © tekst Rieky Schalken. Uitgelichte foto en airbrushtechniek nieuwe deelnemer van Route van de Kunst. Foto Henk Willems door Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee