Zonovergoten Pieckfestival brengt wat het beloofde

Het programma van Pieckfestival 2019 is overladen met cultuur in al zijn facetten. Alle ruimtes zijn in gebruik en de prachtige binnentuin wordt met graagte benut. Diverse optredens kunnen in de open lucht plaatsvinden, tot vreugde van het publiek dat zich koestert in de lentezon.

Vrijwilliger 2018
Eerst naar Utopia, voorheen een donker hol, nu een leuke zaal met prima voorzieningen, al laat het geluid het nu nog wat afweten. Vandaag wordt hier bekend gemaakt welke Heusdense doener is verkozen tot vrijwilliger 2018. Bij de genomineerden ook eindredacteur van Halloheusden Rieky Schalken. “Mijn achterban is niet zo groot” vertelt ze “dus ik ga er vanuit dat ik niet gewonnen heb.” Haar drie aanwezige kleinzonen zijn daar nog niet zo zeker van, die vinden het allemaal erg spannend. Burgemeester Willemijn van Hees heeft bewondering en respect voor alle genomineerden, maar laat weten dat José van Beurden de Dromen Doen Heusden-award in ontvangst mag nemen. Voor iedereen is er een mooi boeket en en leuke attentie. Omlijsting door dans, cabaret en muziek maken het geheel tot een vrolijke gebeurtenis.

Henk Willems Cultuurprijs
Willemijn is volkomen verrast als oud-burgemeester Henk Willems het podium op rent met een goudkleurig voorwerp in zijn handen. Het blijkt een kunstwerkje te zijn van de Drunense kunstenaar Dorothé Jehoel. Het gaat hier om de Henk Willems Cultuurprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich in de gemeente op bijzondere wijze heeft ingezet voor cultuur. Er zit ook een geldbedrag aan vast van €1000,00. Iedereen kan daarvoor nominaties indienen via een mailtje naar de gemeente.

De Lente Spelen
Tijd voor ‘De Lente Spelen’ ten tonele gebracht door Harmonie Drunen. De eerste uitvoering deze ochtend was voor een uitpuilende zaal met kinderen. Ook nu zijn alle stoelen bezet en zitten tientallen kleintjes op de grote grasmat voor het podium. Lentebloemen, vlinders, fluitende vogeltjes, het sfeertje is geweldig en dat blijft zo tijdens het hele concert. Drie vertellers brengen om beurten een deel van het verhaal over het land Musicalia, over koning Consonandus en het boze bosmonster Dissonandus. Slim wordt binnen het verhaal aandacht besteed aan de instrumentgroepen (elk in een eigen kleur), begrippen als snel tegenover langzaam, hard (maar wel mooi hard!), tegenover zacht. Geert Mooren zit helemaal in zijn rol en laat kinderen horen hoe hij met zijn speciale toverstaf zelfs het publiek kan bespelen. Natuurlijk zijn er liefhebbertjes voldoende om dat ook eens zelf te proberen.

Ouderwets poppenkast
Een spannende rol is weggelegd voor Koen van Bokhoven als Dissonandus, die in de nacht, terwijl het orkest slaapt, de beker voor de winnaar van De Lente Spelen komt stelen. Het lijkt wel ouderwetse poppenkast te horen aan de reacties van de kinderen. Vertegenwoordigers van elke instrumentgroep nemen deel aan de spelen. Het is een vermakelijk gebeuren, met muzikanten die allemaal graag willen winnen. Natuurlijk gaat er heel veel mis, tot groot plezier van de toeschouwers. Op het einde komt alles goed. De beker wordt teruggebracht door Dissonandus die spijt heeft en graag ook muziek wil maken. Hij krijgt een broerderlijke omhelzing van koning Consonandus. Suzanne Brok, die een groot aandeel heeft gehad in de verwezenlijking van het evenement, bedankt alle deelnemers en reikt een prijs uit aan de winnaars van de tekenwedstrijd die gehouden is op de basisscholen.

Prijs voor Bullet Time
Tijd voor iets anders, en dat blijkt nog heel veel te zijn. Een expositie door het gebouw, de Toetjesfabriek, leerlingen die muziek maken, dansen of toneelspelen. Een enthousiaste opa vertelt vol trots over de prestaties van zijn kleinkinderen. Schalen vol echt heel lekkere Syrische hapjes vinden nog niet zo heel gretig aftrek, hopelijk krijgen veel mensen gedurende deze geslaagde middag nog te maken met hongerklop. In de Theaterstudie is het niet zo druk, animator Frodo Kuipers heeft ‘last’ van het mooie weer. Maar de prijs voor zijn film Bullet Time heeft hij afgelopen week toch maar mooi binnengehaald op een Amerikaans festival. Dansgroepjes gaan op de foto, de klarinetleerlingen zijn zo aan de beurt, terwijl buiten de slagwerkers nog van zich laten horen. Op zoek naar de uitgang kom ik langs het cultuurcafé waar het gezellig druk is rond de bar. Twee jonge zangeresjes worden door een vriendin gefilmd. Jammer dat mijn tijd erop zit. Maar och, volgend jaar is er vast weer een Pieckfestival.

8 maart 2019 (c) Annelies van der Sanden, tekst en foto’s

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee