Lucide dromen
20 april 2019 |
0
0

Zelfonderzoek naar lucide dromen: een bijzondere ervaring

Bij het vak levensbeschouwing op het d’Oultremontcollege dienen leerlingen van havo 4 en vwo 4 een Praktische Opdracht te schrijven. Ze kunnen daarbij kiezen uit het schrijven van een levensvisie, een ethische analyse of een mini-wetenschappelijk onderzoekje. Sophie Maratchouk koos voor de laatste mogelijkheid. Hieronder beschrijft zij haar psychologische onderzoek naar dromen, inclusief haar mening op het eind. Graag beveel ik haar ervaringen bij u aan. Dr. Bill Banning, docent levensbeschouwing d’Oultremontcollege.

Lucide dromen
Voor de praktische opdracht bij levensbeschouwing koos ik voor een mini-wetenschappelijk onderzoek naar lucide dromen, zowel theoretisch als praktisch. Lucide dromen is het vermogen om je dromen bewust te observeren en/of te beheersen. Het transformeert je innerlijke droomwereld in een levende alternatieve realiteit, waar alles wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt zo authentiek is als het echte leven. Ik vroeg me altijd af hoe je een lucide droom krijgt en waarom ik ze niet kreeg. Ook zag ik een lucide droom als een goede kans om met mijn angstgevoelens en nare dromen om te leren gaan. Hierbij ben ik uit mijn comfortzone gegaan. Ik heb dingen gedaan zoals lucide dromen, die ik nooit zou hebben gedaan omdat ik gewoon bang was van nare dromen.

Droomdagboek
Mijn hoofdvraag was: “Hoe krijg je psychisch en fysiek grip op lucide dromen?” Om lucide dromen te krijgen heb ik een droomdagboek bijgehouden, realiteitscontroles uitgevoerd en verschillende soorten technieken toegepast zoals de MILD-techniek. Kort gezegd houdt deze techniek in dat je een zin moet herhalen voordat je in slaap valt, om ervoor te zorgen dat je de intentie versterkt om je te realiseren dat je droomt in je droom. Voordat ik deze techniek had toegepast, had ik eerst een droomdagboek bijgehouden en realiteitscontroles gedaan. Bij het droomdagboek schreef ik bijna drie maanden lang mijn dromen per dag op en bij de realiteitscontroles deed ik dingen door de dag door, zoals mijn vingers tellen. Hieraan raak je gewend, wat ervoor zorgt dat je dit ook in dromen gaat doen en ziet dat er bijvoorbeeld iets mis is met je vingers. Daardoor heb je door dat je in een droom zit en dat je lucide wordt.

Een nieuwe wereld ging open
Het meemaken van mijn eerste lucide droom was zeer speciaal voor mij. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken en dit gevoel van dromen was ook iets wat ik nog nooit had meegemaakt. Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open, een wereld die niet echt was maar die je wel met oefenen zelf kunt besturen en een wereld die van alleen jou is. Ik vind het nog steeds bijzonder dat een persoon dit kan en ik begrijp nog steeds niet helemaal precies hoe ik mijn eigen droom kon besturen. Dit heeft natuurlijk te maken met je bewustzijn en gedachtes, maar het is erg buitengewoon om als het ware in mijn gedachtes te ‘zitten’ als een soort nieuwe wereld.

Ik denk dat iedereen door middel van oefenen en technieken toepassen dit fenomeen kan meemaken. Ik raad dit ook zeker iedereen aan om te proberen, vooral als je net als ik moeite had met nare dromen of daarover angstgevoelens had. Ik denk dat je die met lucide dromen namelijk zeer goed kan aanpakken. Daarom wens ik iedereen veel droomplezier toe!

Mening
Dit onderzoek was voor mij erg speciaal en ik zou het zeker nog een keer willen doen. Ik heb niet alleen veel theorie geleerd over lucide dromen, maar ik heb ook veel over mezelf geleerd. Door middel van onder andere mijn droomdagboek ben ik over mijn angsten heen gekomen. Ik ben nu niet meer bang van nare dromen, omdat ik weet dat dit ‘het werk’ van mijn bewustzijn is en dat ik controle heb over mijn (lucide) dromen. Je kunt zelfs zeggen dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen, maar dan in mijn dromen. Ook heeft het mij geholpen om eerder in slaap te vallen. Vroeger, toen ik nog klein was, was ik na een enge droom altijd weer bang om in slaap te vallen omdat ik bang was voor die droom. Dit alles had ik nooit verwacht: het onderzoek heeft ook door deze persoonlijke dingen (zelfvertrouwen en angstgevoelens) een diepe betekenis voor mij gekregen.

Als ik dit onderzoek niet had gedaan, was ik nu waarschijnlijk nog steeds bang van nare dromen en zou ik nog steeds angstgevoelens en soms zelfs slaaptekorten hebben. Ik ben erg dankbaar dat ik dit onderzoek mocht uitvoeren en ik hoop ooit nog zo’n soort onderzoek te doen.

20-04-2019 (c) tekst Sophie Maratchouk, vwo 4-leerling, d’Oultremontcollege Drunen

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee