08 april 2019 |
0
1

Tentoonstelling ‘De Restauratie van Heusden’

Wie nu door het charmante vestingstadje Heusden loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het een halve eeuw geleden sterk vervallen was. Heusden was zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. In de jaren vijftig leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen en Heusden volledig gemoderniseerd zou worden. Maar op de valreep maakten de Heusdenaren een radicaal andere keuze: ze besloten het historische karakter in ere te houden en het stadje minutieus te gaan restaureren. Vanaf 12 april is de tentoonstelling De Restauratie van Heusden te zien, over de fascinerende metamorfose van de vestingstad.

Met twee binnententoonstellingen, een buitenpresentatie, een boek, een symposium, lezingen en educatieve activiteiten besteden Het Gouverneurshuis en Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) in de zomer van 2019 uitgebreid aandacht aan deze rijke geschiedenis. Samenstellers zijn Hildo van Engen (directeur SALHA) en Annemarie Lavèn (bestuurslid Het Gouverneurshuis). Van Engen: ‘Voor deze tentoonstellingen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan in het archief en veel betrokkenen gesproken. De naoorlogse bouwgeschiedenis van Heusden is nog veel interessanter dan ik dacht.’

Luchtfoto, (c) SALHA

Twee exposities & een buitenpresentatie
Centraal in de activiteiten staat de expositie De Restauratie van Heusden, die van 12 april tot en met 13 oktober voor publiek te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de metamorfose van Heusden: hoe de door oorlogsgeweld kapotgeschoten stad transformeerde in een tot in de puntjes gerestaureerde vestingstad. Ook komt aan bod welke invloed de restauratie heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

In het Bezoekerscentrum is naast de grote maquette van Heusden de presentatie Heusden op de kaart te bezoeken. Aan de hand van verschillende markante stadsplattegronden en maquettes wordt hier de bouwgeschiedenis van Heusden verteld. Op de Vismarkt en op het pleintje voor het oude Stadhuis aan de Pelsestraat staan van 12 april tot 18 augustus 2019 twee fotozuilen met historische straatbeelden van Heusden. In september zal een symposium plaatsvinden over naoorlogse restauratieopvattingen, met Heusden als casus. Tevens zal dan een publieksboek over de restauratie gepresenteerd worden.

Stenen bikken Burgemeester Scholten, (c) foto SALHA

Partners
De Restauratie van Heusden is een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en  het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door onder andere BPD Cultuurfonds, de Gemeente Heusden en de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis.

Informatie en openingstijden: Het Gouverneurshuis, Putterstraat 14, Heusden, www.gouverneurshuis.nl, geopend: vrijdag van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Het Bezoekerscentrum, Pelsestraat 17, geopend: maandag t/m vrijdag van  11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur. Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstellingen te bezoeken is de toegang gratis.

8-4-2019 © tekst Het Gouverneurshuis/Streekarchief Langstraat Heusden Altena/uitgelichte foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee