26 april 2019 |
0
0

Maar liefst elf lintjes in Heusden

Burgemeester Willemijn van Hees heeft tijdens de jaarlijkse Lintjesregen tien inwoners van de gemeente Heusden mogen verrassen met een Koninklijke Onderscheiding. Eén Heusdense kandidaat werd door de burgemeester van ’s-Hertogenbosch gedecoreerd. Deze elf inwoners van Heusden zijn allen benoemd in de Orde van Oranje Nassau, omdat zij zich zonder eigen belang of financieel gewin hebben ingezet voor de lokale samenleving. Tien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau; één inwoner is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Loes Couwenberg – Lammers

Loes (L.E.M.) Couwenberg-Lammers uit Vlijmen (Lid)

Loes Couwenberg is een vrijwilligster die ‘heel veel stapjes’ méér zet om de samenleving een betere plaats te maken. Of dat nou binnen het verzorgingshuis is waar zij de ‘duizendpootvrijwilligster’ wordt genoemd of bij de spaarvereniging De Hoeven, waarvoor zij wekelijks een 50-tal adressen bezoekt en verblijdt met een praatje. Maar ook de zangkoren waarvan zij lid is kennen haar als degene die de lief-en-leed portefeuille zeer consciëntieus uitvoert.

Ria de Folter – Sebregts

Ria (M.F.J.) de Folter-Sebregts uit Drunen (Lid)

Ria de Folter heeft een staat van dienst als vrijwilliger die terug reikt tot 1974, het jaar waarin zij vrijwilligerswerk ging doen op de basisschool van haar kinderen. Sindsdien heeft zij altijd vrijwilligerswerk gedaan; o.a. bij Stichting Jong Nederland, Jeugdfonds Jantje Beton, Gehandicapten Platform Heusden. Anno 2019 is zij nog altijd vrijwilligster bij KBO afdeling Drunen en Kring Heuden, Senioren Overleg Heusden, Dementievriendelijke Gemeente Heusden en bij Bijeen.

Frans Baars

Frans (F.H.M.) Baars uit Drunen (Lid)

Frans Baars is al, sinds 1976, actief als vrijwilliger (o.a. Kerkbestuur Uden, tafeltennisvereniging Uden, Dr. Akkermans Scouting Drunen), maar bij het bereiken van zijn pensioenleeftijd heeft hij zijn activiteiten verder uitgebreid. Zo is hij nu nog vrijwilliger bij o.a. de Vincentiusvereniging, Stichting Vincentiuswinkel, het Missiecentrum Drunen, KBO Drunen, de Hunenhof en Humanitas thuisadministratie.

Jacqueline Fenn – Peskens

Jacqueline (J.F.) Fenn-Peskens uit Drunen (Lid)

Jacqueline Fenn is een inwoonster van Heusden die zich intensief inzet voor de samenleving. Eind jaren 80 van de vorige eeuw was zij een van de initiatiefnemers tot realisatie en opstarten van Stichting De Caroussel (kinderopvang). Sinds 2002 is zij zeer actief betrokken bij Inloophuis TOON in Waalwijk. Door haar vrijwilligersactiviteit sinds 2004 bij de lokale omroep is zij een bekende voor velen in de gemeente Heusden.

Peter Kuijsten

Peter (P.K.O.) Kuijsten uit Drunen (Lid)

Peter Kuijsten is al jaren een zeer actieve bestuurder van voetbalclub RKDVC uit Drunen. Hij is 15 jaar lang bestuurssecretaris geweest van deze grote vereniging met ruim 1100 leden. In zijn bestuursperiode als secretaris maakte de vereniging een sterke groei door én is het sportpark vrijwel geheel vernieuwd. Deze ontwikkelingen werden mede mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van Peter Kuijsten. Behalve bestuurssecretaris was Peter ook jeugdvoorzitter en bestuursverantwoordelijke voor het clubhuis. Anno 2019 is hij nog vicevoorzitter en bestuursvertegenwoordiger in zowel de Technische Commissie als de Stichting Clubhuis RKDVC.

Piet de Man

Piet (P.A.J.) de Man uit Elshout (Lid)

Piet de Man vindt het vanzelfsprekend om zich voor een ander in te zetten en staat dan ook altijd klaar als er iets geregeld of gedaan moet worden. Vroeger besteedde hij zijn tijd en aandacht het meest aan voetbal. Na een aantal jaren ‘dubbele diensten’ draaien met vrijwilligerswerk in de voetbalsport én de zorg en welzijn voor de oudere medemens, heeft hij zich vanaf zijn 70ste levensjaar vooral gericht op de activiteiten van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO).

Francis Pelders

Francis (F.A.C.M.) Pelders uit Elshout (Lid)

Frans Pelders is een betrokken inwoner van Elshout, die daar waar het nodig is zich inzet voor de samenleving en daarmee de cohesie van zijn dorpsgenoten bij hun dorp, buurt of zelfs regio bevordert. Vrijwilligerstaken, waarvoor Frans Pelders zich al ruim 20 jaren voor inzet! Enkele van die functies heeft hij afgelopen jaren moeten neerleggen omdat hij het bestuursvoorzitterschap van de Voorste Venne op zich heeft genomen, met als grote tijdrovende taak de verbouwing van het gedateerde gebouw.

Theo Janssen

Theo (M.H.M.) Janssen uit Oudheusden (Ridder)

Theo Janssen heeft tijdens zijn werkzame leven veel kennis vergaard op het gebied bedrijfsvoering en voedsel- en drankbereiding. Hij heeft zich na zijn (pre)pensionering in 2003 aangemeld bij PUM, een vrijwilligers uitzendbureau voor senior-experts. Tijdens de meer dan 65 missies die hij uitvoerde zette Theo Janssen zich in om het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden te versterken; hij heeft vele bedrijven verder op weg kunnen helpen om hun processen te verbeteren en nieuwe ideeën op het gebied van technologie, kwaliteitsmanagement en productontwikkeling in gang te zetten. Daarmee leverde hij een waardevolle bijdrage aan duurzame armoedebestrijding in de wereld.
Ondanks deze nagenoeg volledige dagtaak is de heer Janssen zich ook gaan inzetten voor zijn naasten in de parochie, het Gehandicapten Platform Heusden, Stichting Modus en het VluchtelingenWerk Nederland, afdeling Heusden.

Kees van de Water

Kees (C.) van de Water uit Herpt (Lid)

Kees van de Water is een mensen-mens! Hij staat altijd klaar voor iedereen. Binnen de kerk, het woonzorgcentrum in Heusden vesting en 2x per jaar voor het vakantieschip J. Henri Dunant levert Kees waardevol vrijwilligerswerk. Hebben buurtgenoten een vraag, een roep of wenken ze Kees, dan staat hij klaar en helpt meteen! En natuurlijk wil hij daar niks voor hebben, want hij doet dit graag.

Jok van Bijnen

Jok (J.L.) van Bijnen uit Haarsteeg (Lid)

Jok van Bijnen is na zijn pensionering bij Staatsbosbeheer als vrijwillig beheerder aan de slag gegaan in de Eendenkooi De Sompen en Zooislagen in Haarsteeg. Ruim 20 jaar heeft hij dit culturele erfgoed onderhouden en daarbij ook een grote bijdrage geleverd aan het wetenschappelijke onderzoek naar de vogeltrek én de vogelgriep. Anno 2018 heeft Jok een aantal mensen geïnteresseerd in het onderhouden en beheren van de eendenkooi en hen bereid gevonden als vrijwilliger met hem mee te gaan werken. Het voortbestaan van de eendenkooi in Haarsteeg is hiermee gegarandeerd!

 De volgende decoratie werd verricht door de burgemeester van ’s-Hertogenbosch:

Frank van Lexmond (foto gemeente Heusden)

Frank (F.M.W.) van Lexmond uit Vlijmen (Lid)

Ondanks dat Frank van Lexmond geen Noord-Brabander van geboorte is, heeft de hoofdstad van de provincie het hart van de heer Van Lexmond gestolen. Bijna 30 jaar woonde hij er en leerde alle hoekjes en gaatjes kennen! De heer van Lexmond is dit zoveel gaan waarderen dat hij de kennis van de stad, haar gebouwen en de museale stukken graag overbrengt op toeristen en andere geïnteresseerden. Ook voor ander vrijwilligerswerk bij de voetbalverenigingen RKVV Wilhelmina en FC Den Bosch, de parochie en het samenwerkingsverband RIVU staat de heer Van Lexmond direct klaar.

 

© 2019, Tekst: Gemeente Heusden, foto’s Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee