04 april 2019 |
0
0
APR 18
Wanneer:
19:30
Wie:
Stichting Honsoirde
Wat:
Lezing 'de kunst van opmerkzaamheid' door Wieteke van Zeil
Waar:
Cultuurtoren Honsoirde, Abdijlaan 6a, 5253 VP Nieuwkuijk

Kunst kijken met Wieteke van Zeil

Donderdag 18 april is kunsthistoricus en cultuurjournalist Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) te gast bij Cultuurtoren Honsoirde. Ze bespreekt deze avond details uit de mooiste schilderijen, en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema’s in kunst en in de hedendaagse beeldcultuur; de kunst van opmerkzaamheid.

Omdat mensen grotendeels onbewust kijken, gaat veel aan ons voorbij. Door gericht naar details te kijken, opent Van Zeil nieuwe perspectieven en laat zij zien dat er een wereld van betekenis, symboliek en associaties met de actualiteit wordt opgeroepen in kleine, zorgvuldig geschilderde details. Ze geeft tips gebaseerd op haar kijkervaring en op wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein visuele informatie verwerkt.

Van Zeil schrijft wekelijks de serie Oog voor Detail in de Volkskrant. Haar boek Goed kijken begint met negeren, een handboek om bewuster te kijken, verschijnt in juni 2018. Eerder schreef zij Dichterbij, kunst in details (Atlas Contact, 2015) en maakte als gastconservator de tentoonstelling Ik zie, ik zie in het Frans Hals Museum. Oog voor Detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award. Bij een volgend museumbezoek loopt u niet moe en overladen, maar echt geïnspireerd naar buiten.

Donderdag 18 april 19.30 uur Cultuurtoren Honsoirde, entree 10 euro.

https://www.honsoirde.nl/de-kunst-van-opmerkzaamheid/

4-4-2019 © tekst bibliotheek Heusden, foto WvZ

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee