Informatieavond gemeente
17 april 2019 |
0
3

“Je ziet het pas als je het doorhebt”

Brand! Brand! Hij ruikt wat, zij ook, een brandluchtje aanvankelijk. Tja, als Ajax – Juventus heel spannend is, dan wacht je even. Maar, de stank wordt erger en hij gaat toch maar even kijken buiten. Blijkt zijn zolder in de hens te staan, net zoals die van de buren. Buurman hield er een thuisbedrijfje op na, een kleine wietkwekerij op zolder. Moet kunnen, toch? Zo maar een fictief voorbeeld, maar dit had wel kunnen gebeuren. Sterker, het gebeurt ook geregeld. Je zou maar je kinderen op zolder hebben slapen.

Kijk, hoor en ruik
Je gunt je buurman zijn ‘kleine‘ bijverdienste, omdat hij het financieel zo hard te halen heeft de laatste tijd. Of de boer verderop heeft te veel ruimte over en is bijna toe aan zijn pensioen. Kijk je weg en is jouw naam haas? Ruik je de wietlucht soms, maar stop je je ongerustheid weg? Vind je het volkomen normaal, die rollen zwarte vijverfolie die ’s avonds naar binnen werden gedragen? En die jerrycans? Is die grote luchtinstallatie niet te groot? Condens op het raam? Vreemde stank? Voortdurend dichte rolluiken? Als het sneeuwt geen sneeuw op het dak? Steeds nieuwe buren? Niets gemerkt of ben je bang? Voor de gevolgen, represailles, om een flater te slaan bij Meld misdaad anoniem of bij 112, schrik je terug voor de telefoonkosten?

Voetbal of veiligheid?
Zomaar een situatie en veel vragen die langskwamen op 16 april tijdens de inwonersavond voor alle bewoners van de gemeente Heusden, in het gemeentehuis in Vlijmen. Deelnemende partijen: verscheidene ambtenaren van de gemeente Heusden, de veiligheidscoördinator, de politie, de burgemeester, diverse raadsleden en een medewerker van het RIEC, het Regionaal Informatie – en expertisecentrum. Verder allerlei mensen uit buurtpreventieteams en enkele ‘gewone’ belangstellende bewoners. Een informatieve avond die heel matig werd bezocht – door het voetbal? Folder in de bus niet gezien/ontvangen? – maar die het nodige teweegbracht, helderheid verschafte én de actiebereidheid om misdaad te melden enorm leek te verhogen.

U bent de held als u meldt
Dankzij een uitzending van Arjen Lubach over de grote toename van misdaad in Brabant, een Yahootspel, gele plakkertjes en andere interactieve werkvormen was er sprake van een ontspannen maar soms felle discussie.
Niet alleen de medewerker van het RIEC benadrukt dat gemeenten en bewoners een grote rol kunnen spelen bij het indammen van georganiseerde criminaliteit, ook de andere partijen wijzen daarop. “Wanneer een vermoeden bestaat dat ergens iets niet pluis is, “start het RIEC met het verzamelen van informatie”, lezen we op de site van Omroep Brabant. “Gemeenten hebben volgens het RIEC de belangrijke taak om oren en ogen goed open te houden. Zo kunnen zij een grote rol spelen bij het ‘verpesten’ van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor criminelen.”

Je huis uit
Ook woningbouwstichtingen, zoals Woonveste, en hypotheekverstrekkers, zoals banken, kunnen de criminelen behoorlijk op de hielen zitten. Als in een pand na intensief rechercheren een wietkwekerij wordt aangetroffen, dan zijn de rapen gaar. Bij die onderzoeken kan de rol van inwoners heel groot zijn, zij zijn de ogen, oren en neus van de gemeente. Zij kunnen bij een vermoeden hun zorgen ANONIEM kenbaar maken via de ‘Buitenbeter App’, gratis te downloaden via de Appstore, https://buitenbeter.nl/ target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>https://itunes.apple.com/nl/app/buitenbeter/id368667432. Ook bij Meld Misdaad Anoniem: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/ is een korte melding al voldoende.

Wie in een huurhuis woont en betrapt wordt op een wietkwekerij, wordt het huis uitgezet. Na een maand krijgt het gezin elders een huis toegewezen. Zijn er kinderen in zo’n gezin, dan wordt extra onderzoek gedaan. Wie in een koopwoning woont, moet drie maanden zijn huis uit en het is zelfs zo dat banken tegenwoordig per direct de hypotheek kunnen laten vervallen. Wat ze ook doen, want, zo zegt de bank, wij weigeren aan criminaliteit mee te werken.
“Wel is het zo dat we de mensen gaan helpen zodra de straf voorbij is”, vertelt de ambtenaar. “Mensen hebben een verkeerde keuze gemaakt, soms uit wanhoop of angst, en dan laten we ze niet aan hun lot over.”

Alle partijen verzoeken indringend niet in de mooie praatjes van de criminelen te trappen: “Ze zien er vaak uit als heertjes, keurig jasje-dasje, aktetas in de hand, als ze ‘zaken komen doen’. Overigens, de persoon die opgepakt wordt, de zogenaamde facilitator, is meestal niet de ‘hoofdman’. Integendeel, dat topje van de ijsberg krijg je heel moeilijk te pakken. Bedenk dat bij de witwaspraktijken allerlei beroepen betrokken zijn: raadslieden, notarissen, makelaars, allemaal toeleveranciers die misdaad mogelijk maken.”

Nieuwe informatieavonden in de kernen
Dit is een avond die een staartje krijgt, zo veel is zeker. De gemeente en de andere partijen pakken gretig het voorstel van de preventieteams aan om ook in andere kernen, zoals Elshout, Drunen en Oud-Heusden, een informatieavond als deze te organiseren. Zeg het voort!

17-4-2019, © tekst en foto redactie HalloHeusden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee