Gezond op de koffie bij De Dromenvanger

Bij Basisschool De Dromenvanger in Oudheusden zijn ze overtuigd van het nut om ouders en kinderen bewust te maken van gezond gedrag en gezonde voeding. Voor de koffieochtend van woensdag 10 april was Els van Soest, jeugdverpleegkundige GGD, al vroeg naar school gekomen.

Alle ouders waren uitgenodigd, maar helaas kwamen er maar vijf opdagen. Wat nu? Directeur Elly Sebregts kwam op het idee om de klassen 7 en 8 erbij te halen. Gelukkig vonden de beide onderwijzers Bert Kops en Milou Rozenbroek dat ook een goed idee. En zo kwam het dat ik onverwacht met mijn opschrijfboekje tussen een grote groep jongens en meisje zat.

Wat is gezond gedrag?
Els vertelt dat ze voor vandaag een lezing heeft voorbereid over gezond gedrag en gezonde voeding. “Weet er iemand wat ik daarmee bedoel?” Meteen gaan er een aantaL vingers omhoog en komen er slimme antwoorden. Wat weten die kinderen al veel. Ze noemen: gezond eten, minder suiker, bewegen en genoeg slaap. “Lekker in je vel zitten hoort daar ook bij” vindt Els.

Minder suiker
Een kort filmpje over de schijf van 5 geeft meteen korte en duidelijke informatie. Het valt me op dat ook het aspect duurzaamheid de aandacht heeft die het verdient. “Zorg dat je elke dag iets eet uit de schijf van 5” zegt Els, “dan ben je goed bezig.” Natuurlijk mag een koekje of snoepje best af en toe, in het weekend of op een feestje, maar neem dan een klein stukje. En drink zo vaak mogelijk water en thee in plaats van drankjes in een flesje of blikje. Op een grote poster staan frisdranken en energiedrankjes afgebeeld met daarnaast de hoeveelheid klontjes suiker die er in zitten. En de tijd dat je moet sporten om die suikers weer te verbranden. Best confronterend.

Goed voor jezelf en het milieu
Minder snoepen en minder vlees eten is ook nog eens goed voor het milieu. Dieren die voor ons vlees zorgen moeten eerst zelf groeien en veel eten, als je in plaats daarvan geregeld linzen, noten, kikkererwten of andere peulvruchten eet, dan ben je dus dubbel goed bezig. Els vertelt dat ze een aantal stellingen heeft over gezond eten. Als het waar is wat ze voorleest dan mag je gaan staan, als het niet waar is moet je juist blijven zitten.

Wat zit er in de lunchbox?
Hoewel Els helemaal niet zo luid praat, luisteren de leerlingen heel goed en doen ze ook enthousiast mee. Na iedere stelling bespreken ze met elkaar of die waar of niet waar is. Bij de eerste stelling: “ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag” schieten ze allemaal overeind. Dat is dus op deze school al heel goed doorgedrongen. Elly vertelt dat de kinderen ook allemaal een gezonde lunch mee naar school nemen. “Dat was in het in het begin wel even wennen” weet begeleidster Monique van Loosbroek te vertellen, “maar in een week tijd was het voor elkaar!”. Wat hebben de kinderen zoal bij zich, vraag ik en weer vliegen de vingers omhoog. De boterham met kaas blijkt favoriet en natuurlijk een fles water. Verder fruit, yoghurt, komkommer.

Water uit de kraan
Er volgen meer stellingen, in totaal tien, en ik verbaas me erover hoe betrokken de kinderen zijn bij dit onderwerp en hoeveel ze er al over weten. Over water komen er vragen uit de zaal. Wat het verschil is tussen water en spa, hoe schoon is het water uit de kraan en hoe zit dat in andere landen? De conclusie is dat we in Nederland en zeker in Brabant goed gezuiverd en lekker water hebben dat je gerust zo uit de kraan kunt drinken. Els wijst nog even op de poster van voedinscentrum.nl waarop een heleboel leuke traktaties staan afgebeeld. Als de directeur na drie kwartier wil afsluiten houdt een jongen nog steeds zijn vinger omhoog. Hij heeft een verrassende vraag voor Els: “Welk drankje vindt u zelf het lekkerst?” Met een blos op haar wangen bekent ze dat ze toch wel heel graag een wijntje drinkt. “Maar alleen in het weekend en op een feestje” sluit ze af.

Een jarige!
En dan roept er iemand dat er een jarige is waarvoor gezongen moet worden. Het is Monique! Ze heeft voor de hele school traktaties meegebracht, zoete paprika’s die straks worden uitgedeeld. Ook staan er in het kader van deze speciale ochtend grote schalen met fruit klaar voor alle klassen. Dat wordt verdiend smullen zo meteen!

10 april 2019 (c) tekst en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee