04 april 2019 |
0
0
APR 17
Wanneer:
20:30
Wie:
Stichting De Moriaan
Wat:
Johannes Conradus de Kock-lezing over Energietransitie
Waar:
De Republiek

Gevolgen Energietransitie voor bewoners vesting?

De stichting De Moriaan is reeds tientallen jaren actief in Heusden-vesting en organiseert kunst en cultuur in brede zin. De laatste jaren kent het publiek De Moriaan vooral van de gedichtenposters, die ieder zomerseizoen opgehangen zijn aan gevels in de vesting. Sinds het voorjaar van 2018 organiseert De Moriaan de Johannes Conradus de Kock-lezing, een jaarlijks terugkerende reeks lezingen en debatten over een actueel thema. Stichting De Moriaan nodigt de bewoners van Heusden-vesting nu uit voor overleg over de energietransitie met betrekking tot gas & elektriciteit en dan speciaal over de gevolgen in de vesting. De lezingen worden gehouden in De Republiek, de Hoogstraat 4, aanvang 20.30 uur. Entree gratis.

“Het zal u ongetwijfeld zijn opgevallen dat in de pers heel veel artikelen verschijnen over de consequenties van die energietransitie. Zeker na het verschijnen van het zogenaamde Klimaatakkoord leek er geen einde aan te komen. Een ding viel op: in alle commentaren heeft werkelijk niemand het over de monumenten in ons land. Wij vinden dat verontrustend. En wij willen de boot niet missen. In een monumentenstad als Heusden-vesting is het niet toegestaan de daken te benutten voor zonnepanelen en het zou eerlijk gezegd niet erg fraai zijn. Monumenten zijn in het algemeen slecht of matig geïsoleerd. Er zijn vaak geen spouwmuren, geen kruipruimten, moeilijke schuiframen en andere beletselen.

Om kort te gaan, een grote opgave. We willen graag met u de overblijvende mogelijkheden bespreken en daarvoor een draagvlak scheppen. De vier bijeenkomsten over deze thema’s worden georganiseerd door stichting De Moriaan in het kader van de jaarlijkse Johannes Conradus de Kock-lezing. De uitgenodigde deskundigen kunnen meteen bij een bespreking de onmogelijkheden eruit halen.”

 

Programma

Energietransitie en Heusden-vesting (17 april)

Lokale productie van waterstof- of biogas (24 april)

Lokale productie van elektriciteit door windturbines en zonnepaneelvelden (1 mei)

Stichting De Moriaan wordt hierbij ondersteund door Werkplaats De Gruyter uit Den Bosch en de gemeente Heusden. Sprekers namens Werkplaats De Gruyter zijn:

dr .ir. Martin Bakker, Werkplaatsleider, Werkplaats De Gruyter

Martin Kleintunte, Innovatie Coördinator, Werkplaats De Gruyter

Dimph Rubbens, Procesbegeleiding, Werkplaats De Gruyter

Jan Piet van der Meer, Zelfstandig Consultant, JP van der Meer BV

Joost Schretlen, Partner, Segon BV

Thomas Jansen, Landschapsarchitect en innovator

4-4-2019 © tekst en foto stichting De Moriaan

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee