JUL 15
Wie:
Zomerschool voor Senioren Heusden
Wat:
Viering 10 jaar bestaan
Waar:
De Ster Nieuwkuijk

Feest bij 10 jaar jonge Zomerschool Senioren

De Zomerschool, opgericht door KBO Vlijmen-Dorp is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. Honderden 55 plussers verheugen zich nu alweer op die twee weken vol activiteiten en gezelligheid. Dit jaar is er bovendien een feestdag georganiseerd om het tienjarig bestaan extra luister bij te zetten. In gesprek met drie vrijwilligers van het eerste uur.

Voor veel ouderen is de vakantietijd een eenzame tijd. Kinderen en buren zijn weg, veel organisaties en clubs liggen stil. Dan kunnen de warme zomerweken lang duren. Dat er vorig jaar ruim 400 personen zich inschreven voor bijna 1200 activiteiten toont aan dat de Zomerschool voorziet in een behoefte. Toch is het nog maar de vraag voor hoe lang? Want de Zomerschool ontvangt geen subsidie en draait geheel op vrijwilligers van rond de zeventig, terwijl de werkzaamheden en de eisen die de moderne tijd stelt, alleen maar toenemen.

Een soort hobby
Rond de tafel bij penningmeester Jeanne van de Akker komen de verhalen los. Jeanne was samen met haar man en de onlangs overleden Martien Pruijn oprichter van de zomerschool in 2009. Ad Dekkers en Ria de Folter zijn drukke ‘bejaarden’ die het niet bij een vrijwilligersklusje laten. Ze zitten alle drie tot over hun oren in het ‘werk’ maar doen het graag omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze iets kunnen bereiken. Ze willen helpen om ouderen die eenzaam, ziek of anderszins beperkt zijn het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Ze doen dat zonder enige vergoeding, integendeel, het loopt soms zelfs aardig in de papieren. “Beschouw het maar als een hobby” knikken ze alle drie.

Drie fanatieke vrijwilligers
Voorzitter Ad Dekkers is binnen de Zomerschool ook lid van de werkgroep digitalisering. Hij is actief bij Stichting Fietsmaatjes, heeft zitting in de werkgroep Ontmoetingscafé en maakt elke maand samen met Peter van de Velden een natuurwandeling met senioren. O ja, hij is ook nog 50 jaar getrouwd en zit op een kookcursus. “Er is nu eenmaal een verschil tussen oud en oud” zegt hij, toegevend dat hij zijn goede gezondheid mee heeft. Ria de Folter is de volgende bezige bij. Ze is lid van de kerngroep Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG), penningmeester KBO Drunen en van de Zomerschool, bestuurslid van de SRGH en op persoonlijke titel lid van de WMO Advies Raad. Een hele tas vol, ze zucht er zelf van. Jeanne verzorgt de begroting van de Zomerschool, ze is actief bij KBO-Vlijmen-Dorp, werkt een halve dag in de week in de winkel van Vincentius in Drunen en begeleidt een bridgegroep.

Stukje historie Zomerschool
Een idee en een gesprek met de gemeente 10 jaar geleden mondden uit in een startsubsidie voor het opzetten van een pilot voor Vlijmen, Haarsteeg, Nieuwkuijk en de Vliedberg. Zou het project slagen, dan moest het na een jaar over de hele gemeente worden uitgerold. De Zomerschool kwam als werkgroep te vallen onder de SRGH die steun kon verlenen en eventuele tekorten opvangen. Er was al direct veel animo en de lijst met aangeboden activiteiten 2009 laat een uitgebreid en gevarieerd aanbod zien. Cursussen, workshops, bedrijfsbezoeken, natuurwandelingen etc. Een activiteit die vanaf het eerste jaar steeds opnieuw te kampen krijgt met over-inschrijvingen is het bezoek aan het Paleis van Justitie. Populair zijn ook de workshops waarbij iets eetbaars gemaakt wordt en de bezoeken aan bedrijven waar je normaal als particulier niet binnen komt.

Het boekje
Velen kijken nu al uit naar het boekje met het aanbod 2019. Ad trof deze week iemand die vertelde dat hij de Zomerschool als zijn vakantie beschouwt en dat hij zich altijd voor zoveel mogelijk activiteiten inschrijft. Ging dat de eerste jaren nog met een inschrijfformulier dat moest worden opgestuurd, nu kan men zich ook via de website melden. Ria schrijft de populariteit van de Zomerschool onder andere toe aan het feit dat hij laagdrempelig en betaalbaar (Heusdenpas 50%) is. “We zijn er echt voor onze deelnemers: zo bieden we vervoer aan of stimuleren deelnemers elkaar op te halen. Deelnemers die alleen komen vangen we op” zegt ze. Alleenstaanden maken makkelijk contact tijdens de uitjes van de Zomerschool, er ontstaan spontaan vriendschappen. Jeanne is vooral erg blij met de ‘vaste partners’ zoals een Vlijmense groentezaak, een bakker met een warm hart en de vrijwilligers die altijd klaar staan om de handen uit de mouwen te steken. Eén naam wil ze echt graag noemen; die van secretaris Ineke van Baardwijk. Zij doet, naast haar baan, veel administratief werk voor de Zomerschool en is betrokken bij de nieuwe website, het in elkaar zetten van het boekje enzovoort.

Sportief, creatief en leergierig
Ouderen van tegenwoordig zijn nog lang energiek. Ze fietsen en wandelen, gebruiken nog graag hun handen en willen nog best iets opsteken om de hersentjes soepel te houden. En ze zijn al helemaal niet flauw! Vorig jaar was het 38 graden op de dag dat een grote groep belangstellenden op de fiets naar De Kersenhof in Raamsdonksveer zou gaan. Alle deelnemers kregen een telefoontje; of ze dat wel aandurfden? Ze gingen allemaal mee, door de organisatie voorzien van twee flesjes water. Toch gebeurt het wel eens dat iemand teveel hooi op zijn of haar vork neemt. Jammer, want voor de groep is het best lastig als iemand steeds achterblijft en het tempo niet aankan. “Dat zetten we er nu bij in het boekje” weet Jeanne.

Toekomst Zomerschool
Ria heeft nog wel wensen. “Hoe mooi zou het zijn als we een aantal winteractiviteiten zouden kunnen aanbieden in de Kerstvakantie, ook een periode waarin veel mensen alleen thuis zitten.” Jeanne hoopt dat het de Zomerschool lukt om de entreeprijzen laag te houden. Ad zou het fijn vinden als er wat meer betrokkenheid zou zijn van de kant van het bedrijfsleven. Voor dit seizoen zijn 250 bedrijven aangeschreven, maar daar is geen enkele reactie op gekomen. “Het is voor ons een hele klus om elk jaar weer voldoende nieuwe en aantrekkelijke activiteiten te vinden. Onze ‘studenten’ waarderen de bezoeken aan bedrijven in de regio enorm. Wellicht zijn er lezers die nog een tip voor ons hebben?” Alle drie hopen ze op voldoende jonge aanwas bij de vrijwilligers, want “ook wij worden een dagje ouder!”.

Lustrumviering
Het 10-jarig bestaan van de Zomerschool wordt gevierd onder het motto: vakantie in eigen gemeente. Het programma is al rond. Op maandag 15 juli begint om 10.00 uur een officieel gedeelte met koffie en gebak in De Ster in Nieuwkuijk. Er zijn gasten vanuit de gemeente en de seniorenorganisaties en een bijzonder optreden. Om 11.30 uur start een fietstocht (evt. met auto of een busje) langs alle kernen van de gemeente. Deelnemers krijgen een lunchpakket mee en een boekje met verrassingsbonnen. En die verrassingen zijn niet mis! Helaas mag ik nog niets verklappen, maar dat het een gevarieerde en unieke tocht zal worden, dat mag u van mij geloven. “Er moet nog veel geregeld worden, zoveel dingen om aan te denken” merkt Ad op “maar dat houdt ons scherp!”

Hulp nodig
Men kan nog vrijwilligers gebruiken voor de stopplaatsen onderweg en voor het klaarmaken van de lunchpakketten. Financieel is de begroting voor de hele dag voor 80% rond. Men hoopt het overgebleven gat te kunnen dichten met advertenties in het boekje en sponsoring of donaties van personen of bedrijven die de Zomerschool een warm hart toedragen. En wie doet dat nou niet?

Informatie over de fietstocht en het boekje worden t.z.t. verspreid. Wilt u nog een advertentie aanleveren of een donatie doen, neem dan contact op met de penningmeester van de Zomerschool via riadefolter@gmail.com of telefoon 06-11760048.

13 april 2019 © Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Annelies van der Sanden en Dick Buskermolen

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee