Expositie ‘Joodse geschiedenis en Heusden’ in Drunen

Heemkundekring Onsenoort heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de Joodse geschiedenis van de gemeente Heusden. Dit presenteren ze nu in een reizende expositie in alle vestigingen van de Bibliotheek Heusden. In het afgelopen weekend is de expositie verhuisd van Bibliotheek Vlijmen naar Bibliotheek Drunen.

Via panelen wordt informatie gegeven over de Jodenvervolging, het project van de struikelstenen en over de drie joodse personen waarvoor deze struikelstenen gelegd zijn. Andere panelen geven informatie over de joodse begraafplaats in Heesbeen, de vroegere joodse synagoge in Heusden, de tragedie van de joodse familie Löb, de Vlijmense verzetsheldin Cis Suijs en de Drunense verzetsheld Henk Romeijn. Ook onderwerpen als het onderduiken, het verzet en de onderscheidingen die de verzetshelden kregen als het Verzetsherdenkingskruis en het Israëlische Yad Vashem krijgen de aandacht. De expositie is gratis is te bekijken tijdens de openingstijden van de Bibliotheek.

Bij één van de vitrines wordt een verhaal verteld over Cis Suijs, Vlijmens verzetstrijdster. In de komende week verschijnt over haar een boek. Foto Nico Verbunt

Leerlingen zoeken naar informatie om hun opdrachtbrief in te kunnen vullen. Foto Nico Verbunt

8-4-2019 © tekst HKK Onsenoort, uitgelichte foto Nico Verbunt

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee