29 april 2019 |
2
1

Een “lichtje” in een Nieuwkuijks café, de start van “De Ster”, Heus-Story 18

Op de stoep van “De Ster” is deze foto gemaakt in 1960 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum KVO Nieuwkuijk (de namen van de mensen op de foto staan aan het eind van het artikel). Het kleine dorpscafé was toen sinds 4 jaar in handen van het echtpaar André en Corry van der Sterren. Zij maakten er niet alleen een café-restaurant van, maar bouwden “De Ster” uit tot een wijd en zijd bekend legendarisch horeca- en uitgangscentrum.

Wijd en zijd een begrip

Generaties en niet alleen Brabanders gingen er eten, drinken, dansen, stappen, carnaval vieren, genieten van shows, van favoriete bands en artiesten. Verenigingen en organisaties die er hun vergaderingen belegden, hun feesten en jubilea vierden. Voor de discodeuren alsmaar wachtende ouders s´avonds laat om hun puberend kroost op te halen. Kortom “De Ster” is nog voor velen een begrip.

Belicht

Eén van de bewerkstelligers van dit al André van der Sterren is op 3 april j.l. op 86 jarige leeftijd overleden. Reden te meer om in het kader van Heus-Story de beginjaren van “De Ster” eens nader te belichten. Inderdaad letterlijk belichten. Heus-Story 18: Een “lichtje” in een Nieuwkuijks café, de start van “De Ster” is een korte film met uiteraard veel bij het onderwerp passende muziek.

De foto

Op de foto van het 25-jarig jubileum KVO Nieuwkuijk in 1960 genomen voor “De Ster” zijn te zien van links naar rechts: 1. Huub van den Brand, 2. Albert van Oijen, 3. Piet van der Aa, 4. Theo Pulles, 5. Riet van Son-Mommersteeg, 6. Jo de Vaan, 7. Jo van Son, 8. Nel van Mierlo, 9. Thea van Beurden, 10. Riet Pullen, 11. Betsie Brok, 12. Jo van Schijndel, 13. Riet Brok, 14. Dina van Schijndel, 15. Jo Brok, 16. Annie van Mierlo, 17. Trees van der Ven-Boom, 18. Dien van Kuik, 19. Ria van Bladel, 20. Door Boelen, 21. Fien van Kuik, 22. Tineke van den Besselaar, 23. Door van den Bosch, 24. Sjaak Mostermans, 25. Jo Kuipers-van Laarhoven, 26. Jo van Son, 27. Anna Pullen-van der Donk, 28. Dientje van Beurden-van Mierlo, 29. Betje van Bladel-Mostermans, 30. mevrouw Van Hoenselaar (hoofdbestuur), 31. Pater Antonius, 32. Trees Kraaijenvanger (kringbestuur), 33. Lena van Hulten-van Oijen, 34. Pietje Mostermans-van Hulten, 35. Jopie van Buul-Slegers, 36. Anna van Oijen-van Kuik, 37. Coos van Son-Boom, 38. Pietje van Son-van den Bosch, 39. Marie van Bokhoven-de Gouw,
Tona van Mierlo-van Beurden, 41.?, 42. Anna van de Water-van Veggel, 43. Betsie Habraken-Mostermans, 44. Rika de Bonth-van Delft, 45. Riet van den Besselaar-Jehoel, 46. Riet van Heesbeen-Fitters, 47. Mien Mommersteeg-Mommersteeg, 48. Jet van der Aa-de Gouw, 49. Pietje van Spijk-de Kort, 50. Yda de Gouw-van Noort, 51. Anna Fitters-van Oijen, 52. Thera de Vaan-Kuijs, 53. Anna Timmermans-van Herpt, 54. Mina van Kuik-van Oijen, 55. Sjaan van Eggelen-van Asseldonk, 56. Frans Koks-Peeters, 57. Agnes de Gouw, 58. ? van het kringbestuur, 59. ? van het kringbestuur, 60. Joke Pullen-Mostermans, 61. Door van Bokhoven-van Spijk, 62. Jo Oerlemans-Timmermans, 63. Mieke van Son-van de Water, 64. Door Meesters-van Son, 65. Dina Pullen-Smits, 66. Herma van Beurden, 67. Miet Pullen-Loeff, 68. Bertha van Heesbeen-Fitters, 69. Riet van den Brand, 70. Fien van Oijen, 71. Rika Pullen-Loeff. Fotoreproductie Ad de Graaff.

© film en tekst frank durant

Vorige
Volgende
Reacties

  Mooie samenvatting van het werkzame leven van mijn ouders, goeie muziek erbij en geweldige foto met zoveel Kuijkse bekenden! Benieuwd hoe je aan het filmmateriaal bent gekomen.

  Beantwoorden

  Beste Marian,
  Met dank voor je lovende woorden!
  Inderdaad zoals in de bronnen vermeld, enkele fragmenten uit “filmjeleven” (gemaakt ter gelegenheid van het 60-jarig huwelijk, met toestemming van de makers). Daarnaast foto´s uit Salha.nl (streekarchief) en de FB-site Vrienden die Kuijk nou en ooit leuk vinden en tenslotte veel speuren in (oude) kranten zoals De Echo van het Zuiden. Hopelijk heb ik je zo voldoende kunnen informeren.

  Vriendelijks van frank durant

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee