MEI 04
Wie:
Bibliotheek Heusden
Wat:
Lezing Joodse Geschiedenis en Heusden
Waar:
gebouw bibliotheek Drunen

De Joodse geschiedenis en Heusden in Drunense Deining

De eerste zaterdag van de maand mei valt op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking. Tijdens de Drunense Deining staan we stil bij de gebeurtenissen 75 jaar geleden in de gemeente Heusden. Bij de Bibliotheek Heusden is momenteel een expositie te zien over de Joodse Geschiedenis en Heusden. Na de Bibliotheek Vlijmen is deze te zien in onze vestiging in Drunen, en vervolgens gaat het nog naar Oudheusden. De expositie is samengesteld door Heemkundekring Onsenoort. Bart Beaard, secretaris van deze vereniging, zal tijdens de Drunense Deining op 4 mei  een toelichting geven op de expositie, aanvang 11.00 uur. Deze activiteit is gratis, www.bibliotheekheusden.nl.

Natuurlijk vertelt hij over het project van de Struikelstenen die kortgeleden zijn gelegd in Vlijmen en Nieuwkuijk en de persoonlijke verhalen van de drie Joodse personen achter deze namen. Maar ook de tragedie van de familie Löb, en de indrukwekkende verhalen van de Vlijmense verzetsheldin Cis Suijs en de Drunense verzetsheld Henk Romeijn verdienen het om te worden naverteld. En wat herinnert ons aan de Joodse geschiedenis van voor de oorlog, bijvoorbeeld de  begraafplaats in Heesbeen en de vroegere Joodse synagoge in Heusden.  Maar ook onderwerpen als het onderduiken, het verzet en de onderscheidingen die de verzetshelden kregen als het Verzetsherdenkingskruis en het Israëlische Yad Vashem krijgen de aandacht.

De expositie de Joodse Geschiedenis en Heusden, 9 april t/m 4 mei de Bibliotheek Drunen en 8 mei t/m 8 juni de Bibliotheek Oudheusden. De expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren: maandag t/m donderdag 12-18 uur, vrijdag 12-20 uur en zaterdag 10-13 uur.

18-4-2019 © tekst Bibliotheek Heusden, afb. HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee