Cis Suijs, Vlijmense verzetsstrijdster

Onlangs is door heemkundekring Onsenoort een boek uitgegeven met de titel ‘De tyranny verdryven – Cis Suijs, Vlijmense verzetsstrijdster’, geschreven door Bert Meijs. Cis Suijs, dochter van de Vlijmense kleermaker Jan Suijs, komt tijdens de Tweede Wereldoorlog door haar verzetsactiviteiten in de gevangenis in Haaren terecht. Vervolgens komt ze in drie andere concentratiekampen (Vught, Ravensbrück (D) en München (D)) en weet te overleven. In het boek wordt vooral beschreven onder welke omstandigheden zij in de diverse kampen verblijft en hoe de saamhorigheid met haar medegevangenen heeft bijgedragen om samen deze ellende te overleven.

Cis Suijs, geboren in Vlijmen op 21 december 1907, is de oudste dochter van het echtpaar Johannes Suijs en Johanna Broeren. Jan is kleermaker en woont en werkt sinds 1906 in de Vlijmense Akkerstraat. In de oorlog komt Cis in het verzet en wordt op 2 maart 1944, samen met Vlijmenaar Michiel Mommersteeg, gearresteerd vanwege haar verzetsactiviteiten. Cis is koerierster bij het verzet, in het bezit van valse persoonsbewijzen en heeft onderdak geboden aan ondergedoken leden van de ‘Gerritsgroep’ uit Tilburg. Zij wordt eerst overgebracht naar het Huis van Bewaring in Den Bosch, daarna naar Kamp Haaren. Op 27 juni 1994 wordt Cis overgebracht naar Kamp Vught. Als eind 1944 de geallieerde bevrijders naderen wordt een groep gevangen vrouwen door de Duitsers overgebracht naar het concentratiekamp Ravensbrück bij Berlijn en vervolgens op 12 oktober wordt zij getransporteerd naar het Agfa-kommando te München. Met haar medegevangenen wordt Cis op 29 april 1945 bevrijd en pas op 22 mei daaropvolgend komt ze thuis in Vlijmen. Onderweg naar huis verneemt ze dat haar broer Herman per vergissing door Engelse soldaten is neergeschoten en even daarna is overleden en ook dat het ouderlijk huis door een neergestorte V1 is verwoest.

Het boek heeft 120 kleurenpagina’s, kost €19,- en is verkrijgbaar bij Bruna in Vlijmen, Boekhandel Sikkers in Drunen of is per mail te bestellen via bestuur@hkkonsenoort.nl.

Uitgelichte foto: voorzijde van het boek over Cis Suijs. Collectie Bert Meijs

14-4-2019 © tekst HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee