MRT 31
Wanneer:
10:00
Wie:
heemkundekring Onsenoort
Wat:
Wandeling Vlijmens Ven en Moerputtenbrug
Waar:
Start bij parkeerplaats Venkantbrug in Vlijmen

Wandeling Vlijmens Ven en Moerputtenbrug

Zondag 31 maart voert heemkundekring Onsenoort wandelaars  door het waterbergingsgebied Vlijmens Ven en over de Moerputtenbrug. De wandeling begint om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Venkantbrug in Vlijmen. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden en aanmelden is niet nodig.

Voor de veiligheid van ’s-Hertogenbosch zijn in de afgelopen jaren maatregelen uitgevoerd die voorkomen dat het Bossche Broek en delen van de A2 rond ‘s-Hertogenbosch, net als in 1995, nog eens onder water komen te staan. Een gebied van 750 hectare tussen Vlijmen, Vught en ’s-Hertogenbosch is nu ingericht als waterbergingsgebied en is geschikt gemaakt voor een hoogwatergolf van 4,5 miljoen kubieke meter water en waarvoor in de afgelopen jaren 690.000 m3 grond zijn afgegraven.

Afbeelding van het nieuwe waterbergingsgebied. Foto Ad Hartjes

 

Aangelegde kades in het Vughtse Gement en het Vlijmens Ven vormen de begrenzing waarbinnen het water tijdelijk wordt ‘geparkeerd’. Bij hoog water op de Maas en de beken Dommel, Zandleij en Aa stroomt overtollig water via een gecontroleerde inlaat in het Drongelens Kanaal naar dit waterbergingsgebied. Later wordt dit water via watergangen van het waterschap bij gemaal Groenendaal bij tussen Bokhoven en Hedikhuizen weer afgevoerd naar de Maas.

Uitgelichte foto: de Venkantbrug in Vlijmen, Ad Hartjes

24-3-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee