15 maart 2019 |
0
0

Struikelstenen geplaatst in Vlijmen en Nieuwkuijk

Op dinsdagmorgen 12 maart  heeft Gunter Demnig drie Stolpersteine / struikelstenen geplaatst, één in Vlijmen en twee in Nieuwkuijk. Door gedegen archiefonderzoek door de heemkundigen Bert Meijs en Piet van de Weijenberg is dit aantal vast komen staan.

Een struikelsteen is een steen van 10x10cm met een messing toplaag. In die bovenkant staan de gegevens gegraveerd van mensen, die op dat adres verbleven hebben, vandaar door de nazi’s zijn opgepakt , weggevoerd en vermoord zijn. Door hun namen in de struikelsteen te lezen, maken we als het ware uit respect een buiging voor deze slachtoffers van dit verschrikkelijke regime.

Met een sobere plechtigheid wordt de eerste struikelsteen geplaatst ter hoogte van Wolput 12 in Vlijmen. Hierbij zijn onder meer burgemeester mevrouw Willemijn van Hees en de wethouders Tom Blankers en Peter van Steen aanwezig. Heel blij is de organiserende Heemkundekring Onsenoort met de betrokkenheid van KBS De Vijfhoeven uit Vlijmen. Met de burgemeester leggen zij eerst bloemen en daarna witte steentjes, een oud Joods gebruik. Hiermee is Josef Hirnheimer terug in Vlijmen.

Heemkundekring Onsenoort heeft In Nieuwkuijk alles prima voorbereid. Onder de stemmige klanken van Harmonie ‘De Eendragt’ arriveren de genodigden en kan Bart Beaard, ceremoniemeester namens Heemkundekring Onsenoort iedereen welkom heten. Ook Myriam en Saskia Teulings, kleindochters van Hans Leo Berg, zijn in Nieuwkuijk aanwezig.

Herinneringen en emoties

Adrie Verboord, voorzitter van HKK Onsenoort, legt in zijn toespraak uit, dat heemkunde altijd gaat over ménsen, dus ook over vroegere plaatsgenoten als Fritz Hirschfeld en Hans Leo Berg. Burgemeester Willemijn van Hees heeft voor haar toespraak de tekst van het algemeen herdenkingsteken op het Zuider Bolwerk in Heusden als thema genomen: ‘Voorgoed-bestaat uit Hedens’. Om in vrijheid te kunnen blijven leven, moeten wij ons de tijden van onvrijheid blijven herinneren door de slachtoffers ervan te blijven gedenken.

Dan volgt het hoogtepunt van de ceremonie. Terwijl Myriam Teulings haar herinneringen en emoties deelt met de aanwezigen, gaat Gunter Demnig stilzwijgend aan het werk. Een indrukwekkend en ontroerend moment. Terwijl ook hier bloemen en steentjes gelegd worden, speelt de harmonie en wordt de lesbrief uitgedeeld, die speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld. Het gedicht op de achterkant, wordt door leerlingen van beide basisscholen voorgelezen. De Vijfhoeven en Het Kompas hebben de struikelstenen geadopteerd. Hiermee is een waardige, respectvolle ceremonie ten einde gekomen.

17-3-2019 © tekst en foto’s HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee