26 maart 2019 |
3
7

Polenhotel ‘Japanse stijl’ in Haarsteeg

Nog geen twee weken geleden kon u op onze site lezen over het nijpende tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Voor de kortverblijvers (shortstayers) onder hen komt ondernemer Louis van der Heijden nu met een opmerkelijk initiatief. Op korte termijn wil hij een capsulehotel openen aan de Haarsteegsestraat waar hij zo’n 24 arbeidsmigranten een dak boven het hoofd kan bieden.

“Een uniek concept wat dé oplossing kan zijn voor de problematiek rond de huisvesting van arbeidsmigranten”, vertelt van der Heijden van VDH Vastgoed. Tijdens een zakenreis in het verre oosten verbaasde hij zich over de capsulehotels waar hotelgasten slapen in een soort cel van ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. “Er kunnen zo grote groepen in een kleine ruimte worden ondergebracht terwijl elke hotelgast toch de privacy van een eigen ‘kamer’ heeft.”

Via zijn bedrijf VDH Vastgoed verhuurt van der Heijden al aan arbeidsmigranten maar omdat de vraag vanuit de uitzendorganisatie zo hoog bleef ging men nadenken over oplossingen. “Gekscherend kwamen we toen op het capsulehotel. Toen we daar verder over na gingen denken was het helemaal niet zo’n gek idee, zeker niet voor de shortstayers (mensen die hier in korte tijd geld willen verdienen en dan weer terugkeren, die geen binding zoeken hier en die genoegen nemen met een klein kamertje en dat desnoods met anderen delen).”

De focus in de gemeente Heusden ligt op het moment meer op arbeidsmigranten die langer in Nederland verblijven (longstayers, voornamelijk arbeidsmigranten en hun gezin). Deze groep kiest vaak voor de logistieke sector en werkt bij bedrijven als Bol.com. Van der Heijden: “Het is vooral de agrarische sector die te maken heeft met seizoenarbeiders, die door een tekort aan huisvestingsplaatsen nergens heen kunnen en daardoor wegblijven. Wellicht dat we met ons capsulehotel het tij voor hen kunnen keren”.

Van der Heijden is met de betreffende wethouders in gesprek en hun reacties zijn vooralsnog positief. Het pand wat beoogd wordt als proeflocatie voor het capsulehotel bevindt zich in de agrarische kern Haarsteeg. Boven Roy’s Diner aan de Haarsteegsestraat worden enkele kamers bouwtechnisch aangepast zodat er 24 capsules geplaatst kunnen worden. Daarnaast komen er voldoende sanitaire voorzieningen, een gemeenschapsruimte en is er een grote relaxtuin. Er wordt zelfs met lokale ondernemers gepraat over een ontbijt en diner service.

Van der Heijden is trots op zijn initiatief: “Ik denk dat het heel goed is dat oplossingen voor problemen zoals dit vanuit de samenleving komen. Onze wethouder Thom Blankers zei laatst in het artikel ‘we moeten het allemaal samen doen en ons realiseren dat arbeidsmigranten nodig zijn en ons veel goeds kunnen brengen’. Misschien is het capsulehotel wel een oplossing die zelfs door de provincie opgepikt kan worden.” De initiatiefnemer hoopt dat zijn idee past bij het dorp. “Haarsteeg blijft tóch Haarsteeg”, lacht hij. Om draagvlak te creëren wordt er aanstaande maandag om 19.00 uur een bijeenkomst georganiseerd bij Roy’s Diner. Hierbij zijn de ondernemer, wethouder en uitzendorganisatie aanwezig. Er wordt uitgebreid ingegaan op het plan en de uitzendorganisatie vertelt over hun inzet en goede ervaringen om overlast zoveel mogelijk te beperken.

Een kleine ruimte die toch de privacy van een eigen kamer heeft

 

Uitgelichte foto: Fotobijschrift artist impression: Het unieke project zal boven Roy’s Diner vorm worden gegeven.

26-3-2019 © tekst Bart van Venrooij, foto Capsulehotel Alec Favale / Unsplash

Vorige
Volgende
Reacties

  Privacy in een hok van van 1x1x 2 meter, hoe verzin je het, je kan er nog niet eens staan. Hoezo hotelgasten? Hebben de heren vd Heijden en Blankers tijdens hun zakenreizen ook in zo’n comfortabele kamer geslapen? Het doet mij meer denken aan aan de herinvoering van de slavernij. Jullie moesten je schamen!!!

  Beantwoorden

  Mag toch hopen dat het een 1 april grap is

  Beantwoorden

  Ik denk dat het een 1 april grapje is

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee