20 maart 2019 |
0
3

Marketingtruc

In de (T)roffel van Tonnie geeft rasechte Haarstegenaar en voormalig PvdA-er Tonnie van Bokhoven zijn mening over allerlei zaken die in de Heusdense politiek spelen. Dat doet hij op eigen wijze, vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Omdat hij werkzaam is geweest in de bouw hanteert hij de troffel en kiest daarbij voor een luidruchtige roffel. 

‘Alles voor Mekaar’ wil eenzaamheid bestrijden en helpen om mensen langer thuis te laten wonen. Deze ‘zorgorganisatie’ die eind vorig jaar met heel veel publiciteit werd opgericht, werkt met vrijwilligers.

Het is de bedoeling dat buurtbewoners aan eenzame ouderen en/of zieke buurtgenoten burenhulp gaan verlenen, onder leiding van ‘Alles voor Mekaar’. Daarvoor krijgen de oprichters van de gemeente Heusden tussen de € 50.000,- en € 75.000,- subsidie (bron BD) per jaar.

De inkomsten van ‘Alles bij Mekaar’ zijn begroot op € 195.000,-. Dat komt neer op een tekort van tussen de € 145.000,- en € 120.000,- per begrotingsjaar. Waar halen ze dat geld vandaan? Gaan ze dat bij de mensen die ze helpen halen of hebben ze sponsoren? En wat gebeurt er als dat niet lukt?

Ik vind het voor een ‘zorgorganisatie’ die werkt met vrijwilligers een heel groot bedrag. Het lijkt mij dat het vooral om salariskosten gaat, op kosten van de gemeenschap. Leg maar eens uit waaraan en hoe het geld besteed wordt, anders hadden ze (van ‘Alles voor Mekaar’) samen kunnen werken met de mantelzorgorganisatie Bijeen. Er zijn veel meer organisaties die mensen die zorg en aandacht nodig hebben, helpen. Organisaties zoals bijvoorbeeld Maatjesprojecten van de GGZ, of de Zonnebloem afdelingen. Zij krijgen niet betaald, zijn vrijwilligers.

80% van € 195.000,- is volgens het BD bestemd voor salariskosten. Dus € 156.000,- voor het salaris van 2 á 3 personen. Dik betaalde banen dus! Even ter vergelijking, vijf Zonnebloemafdelingen in de gemeente Heusden krijgen ieder € 200,- subsidie per jaar (BD), waarvan nog wel de afdracht aan de landelijke Zonnebloem af moet.

De marketingtruc van ‘Alles voor Mekaar’ was uniek, met heel veel publiciteit, die zelfs de landelijke pers haalde. Het idee is ook hartstikke mooi en het opfrissen van de ouderwetse burenhulp is ook prima, maar moet die nu verleend worden door een kleine organisatie die zoveel geld kost? Ik ben benieuwd naar de uitleg. Ik wil ook graag weten of het om geoormerkt geld gaat. Want als dat het geval is, dan zullen er wel meer initiatieven komen op dit vlak.

20-3-2019 © tekst Tonnie van Bokhoven, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee