MRT 26
Wanneer:
19:30
Wie:
Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden
Wat:
Lezing over Eendenkooien door Fons Mandigers
Waar:
't Patronaat, Nieuwkuijksestraat 106, 5253 AJ, Nieuwkuijk

Lezing Eendenkooien in Oostelijke Langstraat

Op dinsdag 26 maart houdt de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden een lezing over Eendenkooien en het kooibedrijf in de Oostelijke Langstraat. De lezing zal worden gegeven door Fons Mandigers, gebiedsmanager van Natuurmonumenten. In zijn presentatie gaat Fons in op het ontstaan en de ontwikkeling van eendenkooien en de betekenis daarvan. Plaats van handeling is het Patronaat, Nieuwkuijksestraat 106, 5253 AJ, Nieuwkuijk. De lezing start om 19.30 uur en is gratis. Aanmelding is gewenst, via info@natuurenmiieuheusden.nl .

Hoewel vaak nog onbekend waren eendenkooien in de lage delen van Nederland in het verleden prominent aanwezig. Ze worden zelfs gezien als een Nederlandse vinding; de oudst bekende kooi dateert uit 1453.

In de oostelijke Langstraat lagen in het verleden tientallen eendenkooien, waarvan nog een aantal resteert. In de presentatie geeft Fons een beeld van de vroegere verspreiding en de hedendaagse situatie in de oostelijke Langstraat. Verder legt hij de werking van het kooibedrijf uit aan de hand van foto’s, en gaat hij in op de huidige betekenis van eendenkooien en kooibedrijf. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en zal gebruikt worden voor het behoud van de natuur in de gemeente Heusden.

10-3-2019 © tekst NMVH, foto Fons Mandigers

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee