Kinderen blazen er vrolijk op los

Harmonie de Eendragt uit Nieuwkuijk gaat minstens een keer per jaar op bezoek bij een basisschool, deze keer bij De Wilgen. Muzikanten brengen hun blaasinstrument mee. Natuurlijk hoopt de harmonie hiermee kinderen enthousiast te maken voor het bespelen van een blaasinstrument en dan liefst bij de eigen vereniging.

Op woensdag 13 maart was het weer zover. Vijf blazers en één voorzitter hadden een plekje gevonden voorin de gymzaal. Met veel plezier lieten ze aan de ademloos toekijkende kinderen zien en horen hoe zo’n grote koperen toeter of zo’n lange houten buis bespeeld moeten worden en hoe ze klinken. Soms nog wat verlegen kwamen er kinderen naar voren, maar toen het ene schaap eenmaal over de dam was, volgden er méér. De muzikanten, meest heren op leeftijd die misschien wel je opa zouden kunnen zijn, hadden er veel plezier in.

Het is best moeilijk om geluid uit een trompet te krijgen. Het mondstuk is dan ook wel erg klein. Maar de grote bas bleek ook nog niet zo eenvoudig, dat mondstuk is dan weer erg groot voor kleine kinderlipjes en je moet heel wat lucht door al die buizen blazen. Gelukkig is er ook nog een bariton tuba, die zit er qua formaat precies tussen in. Dat bleek voor de meeste kinderen een haalbare kaart.

Er waren ook twee rietblazers. Kees had zijn altsax meegebracht. Een instrument met een riet, dat je door te blazen aan het trillen moet brengen. Pas dan komt er geluid uit. Heel knap was het dat sommige kinderen zelfs een toon konden laten klinken door het dubbelriet van de fagot aan te blazen. En als dat gelukt is dan spring je toch fijn even bij je eigen opa op schoot als die als voorzitter van de club naast de fagottist zit.

Het was weer een bijzondere dag en nadat er zes groepen langs waren geweest in de gymzaal pakten de vijf heren hun instrument weer netjes in de koffer en gingen tevreden naar huis.

20 maart 2019 © Tekst Annelies van der Sanden, foto’s Maikel de Vaan

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee