MRT 06 APR 01
Wie:
HKK Onsenoort
Wat:
start expositie ‘Joodse geschiedenis en Heusden’
Waar:
Bibliotheek van Vlijmen

Expositie ‘Joodse geschiedenis en Heusden’

Heemkundekring Onsenoort heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de Joodse geschiedenis van de gemeente Heusden. Dit presenteert ze nu in een reizende expositie in alle vestigingen van de Bibliotheek Heusden, die op 6 maart start in de Bibliotheek van Vlijmen. Later volgen de bibliotheken in Drunen (april) en Oudheusden (mei).

Joden moesten tijdens de oorlog de gele Jodenster dragen.

Via panelen wordt informatie gegeven over de Jodenvervolging, het project van de struikelstenen en over de drie joodse personen waarvoor deze stenen gelegd worden. Andere panelen geven informatie over de joodse begraafplaats in Heesbeen, de vroegere joodse synagoge in Heusden, de tragedie van de joodse familie Löb, de Vlijmense verzetsheldin Cis Suijs en de Drunense verzetsheld Henk Romeijn. Ook onderwerpen als het onderduiken, het verzet en de onderscheidingen die de verzetshelden kregen als het Verzetsherdenkingskruis en het Israëlische Yad Vashem krijgen de aandacht. De expositie is gratis is te bekijken tijdens de openingstijden van de Bibliotheek.

Joden kregen in de oorlog een J in hun persoonsbewijs gestempeld.

Uitgelichte foto: Na de oorlog ontvingen vele verzetsmensen het Verzetsherdenkingskruis. Het opschrift luidt: DE TYRANNY VERDRYVEN 1940-1945

4-3-2019 (c) tekst en afb, HKK Onsenoort

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee