23 maart 2019 |
0
0

‘De Zwollemoer in Drunen zoekt Samentuiniers’

Smikkelen van verse, biologische groenten, fruit en kruiden? Door de grootte van de tuin en de variatie in gewassen is er in het oogstseizoen meer dan genoeg en voor ieder wel wat wils. De oogst en de verdeling ervan gaat zoals alles in samentuin De Zwollemoer inderdaad in onderling overleg. De grootte van de tuin en de gewenste variatie in gewassen brengt met zich mee, dat er juist nu veel werk te verzetten valt. Nu in deze lang al lonkende lente de tuin weer volop in gereedheid gebracht wordt voor een nieuwe groei – en bloeiperiode. Vandaar dat de Zwollemoer op zoek is naar meer en nieuwe tuiniers om samen te werken in en te genieten van wat met recht mag heten een klein paradijsje

Paradijsje
Aan het einde van een oud beukenlaantje bijna haaks op de Kooiweg ligt in een oase van rust samentuin De Zwollemoer. Hier vind je bedden met biologische groenten, vruchten, een kruidentuin, fruitbomen en permacultuur. Het is geen standaard moestuin, waarbij productie op de eerste plaats staat. De leden hebben namelijk bewust gekozen voor een samengaan van natuur en tuinieren. Zo is er ruimte gemaakt voor bloemen, liggen er twee natuurvriendelijke poelen. Respectievelijk een houtwal en een lange knotwilgenrij vormen de natuurlijke grens langs de lange zijden van het perceel. Het resultaat is inderdaad een klein paradijsje op nauwelijks meer dan een steenworp van het centrum Drunen.

Samen delen
Groenten of fruit verbouwen in je eigen tuin(tje) is natuurlijk erg leuk. Ook in meerdere opzichten gezond, maar het kan ook (te) veel werk met zich mee brengen. Op De Zwollemoer tuinieren de leden samen. Iedereen tuiniert naar eigen vermogen en interesse. Elk jaar is er gezamenlijk overleg om te besluiten welke gewassen in de verschillende bedden gezaaid worden. In principe neemt ieder lid één bed van de moestuin onder zijn of haar hoede. Wil je liever aan de slag met de kruidentuin, fruitbomen of de bloemen dan wel de permacultuur, of heb je een ander, nieuw initiatief? Dan kan dat natuurlijk ook. Zo is er bijvoorbeeld een imker actief en is er een begin gemaakt met het telen van asperges.
In vergelijking met een eigen moestuin, wordt het werk op de samentuin gedeeld. Zo maken vele handen inderdaad licht werk. Een langere periode van afwezigheid vanwege vakantie of anderszins kan makkelijker worden opgevangen. Bovendien werk je samen met een club mensen voor wie tuinieren en gezelligheid hand in hand gaan. Een groepsapp is niet alleen handig om elkaar te informeren over tuinaangelegenheden, maar vervult duidelijk ook een sociale functie. Eén keer per maand vergaderen, als het kan buiten eventueel bij een kampvuurtje en van tijd tot tijd een barbecue met eigen tuinproducten versterken verder de onderlinge band. Eigenlijk is het tenslotte overbodig om nog te vermelden dat het eten van de tuin smaakvol en enorm gezond is.

Info
Wil je meer info, ben je geïnteresseerd. Vind je het leuk om ‘buiten’ te zijn, met je handen in de aarde te ‘wroeten’, Vind je tuinieren fijn, samen met anderen ook als je geen ‘deskundo’ bent? Kijk op de site http://www.dezwollemoer.jouwweb.nl/, stuur een bericht naar dezwollemoer@gmail.com of bel Jan 06 53242447. De tuin is te bereiken via de beukenlaan, gelegen aan de Kooiweg te Drunen, ongeveer 75 meter ten zuiden van de Zwaluwmoersedreef.

Beeld De Zwollemoer / Heleen van den Berg, tekst Frank Durant

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee