APR 04
Wanneer:
19:30
Wie:
Bibliotheek Heusden
Wat:
Lezing “Stil staan  bij Verlies” door Rijma de Ruiter
Waar:
Bibliotheek Drunen

April Bewustwordingsmaand ‘Rouw en Verlies’

In de maand april organiseert Bijeen Heusden met verschillende partners een Bewustwordingsmaand Rouw & Verlies. Ook de Bibliotheek Heusden staat hier bij stil. In al onze vestigingen is een themacollectie samengesteld met romans en informatieve boeken die aansluiten bij dit thema.

Op donderdag 4 april geeft Rijma de Ruiter van Verlies en Herstel een Lezing “Stil staan  bij Verlies”.  Bij verlies denken we al snel aan het overlijden van een geliefd persoon. We kunnen dan in een rouwproces komen. Maar verliezen kan ook gaan over allerlei andere ingrijpende gebeurtenissen bijvoorbeeld: gezondheid, werk, omgeving, relaties, ouder worden. Omdat het aan de buitenkant niet te zien is, wordt verlies vaak in stilte gedragen. Dikwijls onzichtbaar maar voortdurend aanwezig.  Tijdens deze bijeenkomst staat Rijma stil bij verschillende vormen van verlies. Welke misvattingen er zijn. Wat kan je troosten als jezelf of anderen uit je omgeving met een verlies te maken hebben? Hoe lang duurt een rouwproces?

Rijma de Vries geeft op woensdagochtend 17 april in de Bibliotheek Drunen ook een schrijfworkshop. Hier verzamel je allerlei verhalen over jouw leven. Je persoonlijk verhaal, je gewoontes en grote en kleine gebeurtenissen in jouw leven. Al deze verhalen vormen een stukje jouw levensboek. Sommige verhalen koester je en andere zou je misschien liever willen vergeten. Door verhalen op te schrijven, kun je meer samenhang in je leven ontdekken. Daarnaast helpt het vertellen van verhalen om vanuit andere perspectieven naar je eigen levensverhaal te kijken. Het schrijven kan rust, troost en kracht geven.

Maandag 8 april vertelt Simone Sinjorgo van Praktijk de Diamant haar eigen verhaal en over hoe zij nu zelf vrouwen en stellen helpt bij een onvervulde kinderwens. Ze gaat dieper in op de relationele, lichamelijke en psychische impact van de onvervulde verlangens. De impact van geen kinderen krijgen is groot. Geen enkel verhaal is hetzelfde. En iedereen rouwt over dit onzichtbare verlies en de verloren toekomst op een eigen manier. En wat als je geen oma of opa wordt omdat jouw kind nooit kinderen krijgt?

Lezing

Stil Staan Bij Verlies

Rijma de Ruiter (Verlies en Herstel). Donderdag 4 April 19.30 uur de Bibliotheek Drunen. Gratis na aanmelding www.bibliotheekheusden.nl/activiteiten.

Schrijfworkshop  Jouw leven; een huis vol verhalen

Rijma de Ruiter (Verlies en Herstel). Woensdag 17 april 9.30 – 11.30 uur de Bibliotheek Drunen

Deelname 10,00 euro www.bibliotheekheusden.nl/activiteiten

www.verliesenherstel.nl

Lezing

De dans tussen hoop en wanhoop bij een (onvervulde) kinderwens

Simone Sinjorgo

Maandag 8 april 19.30 de Bibliotheek Vlijmen

Gratis na aanmelding www.bibliotheekheusden.nl/activiteiten

Bewustwordingsmaand Bijeen Heusden

Deze activiteit is onderdeel van de Bewustwordingsmaand georganiseerd door Bijeen. We leven in een tijd van snelle antwoorden en oplossingen. Na een verlies lijk je echter in een vertraagde tijd terecht te komen. Er ontstaat soms onzekerheid en onbegrip vanuit de buitenwereld. Maar wat weten we van rouw en verlies? Wat helpt jou? Wat kan hulpverlening betekenen? Welke mogelijkheden zijn er om anderen te ontmoeten in gemeente Heusden, rond dit thema? Hoe kan je je naasten bijstaan? Hoe kunnen we onze kinderen bijstaan? En, welke Dit zijn vragen waar we in de maand april, extra aandacht aan zullen besteden misverstanden zijn er over rouw?

Kijk op de website voor actuele informatie en andere activiteiten, of vraag er naar bij de wijkpunten. www.bijeenheusden.nl

28-3-2019 © tekst Bibliotheek Heusden, uitgelichte foto Tessa Photografy

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee