Zwaan op het ijs

Vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance regio ’s-Hertogenbosch rukken dagelijks uit om dieren in nood te helpen. Deze door de gemeenten Heusden, ‘s-Hertogenbosch, Boxtel, Maasdriel, Vught en Zaltbommel erkende en gesubsidieerde stichting, die in 1985 werd opgericht en met professioneel, geschoolde vrijwilligers werkt, doet veel om het leed van dieren -en vaak ook de baasjes- te verzachten. Dat kun je allemaal lezen op: http://www.dierenambulancedenbosch.nl/. Dit keer gaat de aflevering over een zwaan die van het ijs gehaald moet worden.

In het koude deel van februari krijgen vrijwilligers Agnes en Ed van de DAS een melding over een aangereden jonge zwaan. Het blijkt dat we daar ’s morgens ook al een melding over kregen van iemand die het zag gebeuren. De DAS is toen ook al uitgereden, maar de zwaan bleek nog te actief en was met zijn ouders naar een andere plek verhuisd.

Bij een tweede melding in de middag  bleek het arme dier inmiddels behoorlijk verzwakt  en op het dunne ijs te verblijven.  Er moest een oplossing komen, want anders zou de jonge zwaan misschien wel dagenlang op het ijs bivakkeren om uiteindelijk op een ellendige  manier dood te gaan. Dus de Bossche Brandweer werd gebeld en (als zo vaak) kwamen zij met een ladderwagen om te helpen.

Als alles in stelling gebracht is, kan Ed een poging wagen om de jonge zwaan te vangen en met een zwanenhaak lukt dit gelukkig  in één keer. Succes dus voor de samenwerking DAS en Bossche Brandweer. De zwaan wordt naar de dichtstbijzijnde DAP (dierenartsenpraktijk) gebracht, maar dan blijkt helaas dat het arme dier een verbrijzelde poot heeft waar niets meer aan gedaan kan worden. De zwaan krijgt een spuitje en is binnen een paar minuten uit z’n lijden verlost. En dat is het dubbele gevoel wat wij als DAS-sers regelmatig meemaken: je redt een dier, maar de afloop is eigenlijk vaak onbevredigend. We troosten ons dan met de gedachte  dat we – hoe dan ook – het dier toch geholpen hebben, want een soms dagenlange doodsstrijd vergeleken met een humaan spuitje …………

27-2-2019 tekst, foto en video Eric Meuffels/DAS

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee